Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Švédská cesta: děti povinně ve školách, staří lidé bez kyslíku a kolektivní imunita nikde

Anders Tegnell, vrchní švédský epidemiolog. Foto: Frankie Fouganthin (Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0)
Anders Tegnell, vrchní švédský epidemiolog. Foto: Frankie Fouganthin (Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0)

Někteří mladí Švédové si nechávají vytetovat na ruku portrét vrchního hygienika Anderse Tegnella. Jsou mu vděční za to, že nenechal zastavit život v zemi tak, jako to kvůli koronaviru udělaly prakticky všechny ostatní evropské země. Mnozí lékaři i vědci naopak Tegnellovi nemohou přijít na jméno. Podle nich je přímo zodpovědný za smrt tisíců lidí, které stát nedokázal ochránit. Rozzlobení jsou i někteří rodiče, kteří nechtějí posílat děti do škol. Někteří ředitelé jim vyhrožují, že jejich rodinu prověří sociální služba.

Švédsko na rozdíl od většiny evropských zemí nezavřelo obchody ani školy. Do práce chodí dál i lidé, jejichž příbuzní z jedné domácnosti mají prokazatelně koronavirus. Roušky běžní lidé nenosí venku ani v uzavřených prostorech.

Skandinávská země se ke koronaviru postavila jinak než zbytek Evropy. I tím, jak se zachovala k nejohroženějším skupinám. Podle aktuálních čísel eviduje každý den 6,25 úmrtí na milion obyvatel, což je v období posledních sedmi dnů nejvyšší procento v celé Evropě.

Morfin místo kyslíku

Některá média informovala, že staří nebo nevyléčitelně nemocní lidé nedostávali ve švédských pečovatelských domech kyslíkovou podporu, ale pouze silné léky na tišení bolesti – morfin či jiné opiáty.

„V praxi to znamená, že lidi v paliativní péči s příznaky covidu máme nechat udusit namísto toho, abychom jim dali kyslík,“ říká ve videorozhovoru praktický lékař Jon Tallinger, který patří mezi hlasité odpůrce vládní politiky v otázkách koronaviru.

Tento přístup potvrzuje Deníku N také Martina Rohanová, česká lékařka, která působí ve Švédsku. „V zemi je velmi sporný přístup k pacientům, kteří mají několik různých chronických onemocnění, jsou závažně nemocní či mají pokročilé stadium jiných nemocí v zařízeních pro seniory. Některé kraje nedávají těmto pacientům ani kyslík, který

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější