Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Macron už ví, že Francie nejsou jen ti úspěšní. Střet se žlutými vestami oslabil jeho i Evropu

My jsme tu také, pane prezidente Macrone! Foto: ČTK/ZUMA
My jsme tu také, pane prezidente Macrone! Foto: ČTK/ZUMA

Analýza Petra Janyšky: „Jakým bude prezidentem, se uvidí podle toho, jestli ustojí tlak ulice,“ řekl prorocky při zvolení Emmanuela Macrona bývalý francouzský ministr zahraničí Hubert Védrine. Ukázalo se, že své krajany zná dobře.

Když loni na jaře nastoupil Macron do úřadu, vypadalo to, že má před sebou světlou budoucnost a Francii čeká období prosperity. Vyhrál výrazným rozdílem, vyvolal v zemi vlnu nadějí, že Francie se vydá cestou velkých změn k lepšímu a přestane se utápět v šarvátkách minulosti. Porazil představitelku pravicového extremismu, do pozadí zatlačil zástupce extremismu levicového. Ale podhoubí frustrace, z něhož oba vyrostli, zůstalo. A teď se přihlásilo o slovo.

Nyní je svět již třetí týden šokován záběry vandalismu z Paříže a pouličními šarvátkami mezi těžkooděnci a protestujícími ve žlutých vestách. Přitom donedávna budila dříve často stávkující a demonstrující Francie dojem zklidněné země, už dlouho nezažila žádné nepokoje, velké protesty, Macron byl vnímán jako vůdce integrující se Evropy. A najednou výbuch.

Dnešní protesty jsou výrazem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější