Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ikony made in Czechoslovakia

židle Halabala plný výplet ratan, FOTO: MODERNISTA, ONDŘEJ KOCOUREK
židle Halabala plný výplet ratan, FOTO: MODERNISTA, ONDŘEJ KOCOUREK

Málokdo u nás ví, že že krásné oči panenky Barbie jsou dílem českého výtvarníka Josefa Šedy. Také první slavné šátky pro francouzský módní dům Hermes navrhl Čech. Díky talentovaným Čechům některé artefakty předběhly dobu nebo zanechaly stopu i za hranicemi Československa.

FOTO: WIKIMEDIA
Vila Tugendhat (1930)

Vila architekta Miese van der Rohe, který razil heslo „méně je více“, v brněnské Černopolní ulici nemá v Čechách obdoby a je považována za jednu z nejkrásnějších na světě. Ve své době však budila kontroverze. Domu, jehož stavba trvala dva roky, vyčítali nejen plochou střechu, ale především jeho cenu. Suma sice nikdy nebyla konkretizována, ovšem podle odhadů se pohybovala na stejné úrovni jako 30 tehdejších běžných rodinných domů. Při stavbě došlo na technologie a prvky, které byly ve své době unikátní. Jde například o systém železných podpěr, který celou stavbu drží, elektricky zasouvatelná okna z velkých skleněných tabulí umožňující propojení domu s okolní přírodou, řešení vzduchotechniky nebo zabezpečovací systém. Vila je zapsána v seznamu kulturního dědictví UNESCO.

FOTO: WIKIMEDIA
Pětikoruna (1966)

Zatímco doma musel autor naší pětikoruny kvůli medaili vytvořené pro československé krajany v USA k padesátiletému výročí založení Československa do vězení, v zahraničí ho uctívali.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

100 let Československa - speciální vydání Deníku N

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější