Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Trump obvinil Obamu z „nejhoršího politického zločinu v americké historii“. Vysvětlit ho ale nedokázal

Prezident Obama s ministryní zahraničí Clintonovou. Foto: Lawrence Jackson, White House
Prezident Obama s ministryní zahraničí Clintonovou. Foto: Lawrence Jackson, White House

Analýza: Donald Trump podporuje konspirační teorii o Obamově skandálu, který sám nedokázal vysvětlit. Mezitím se ale teorie šíří americkými médii. Podle některých se Trumpovi daří zaplavovat média tématy jako před volbami v roce 2016.

Když o někom tvrdíte, že spáchal „největší politický zločin v americké historii“, očekává se, že budete vědět, v čem ten zločin spočívá.

Na otázku, o jaký zločin má v kauze „Obamagate“, jak ji Trump nazval, jít, poskytl prezident vyhýbavou odpověď. „Už se to dlouho děje a dělo se to ještě před mým zvolením,“ řekl americký prezident. „A je strašné, že se to stalo. Z toho, co vím, se staly strašné věci, které se nikdy stát neměly a nikdo by neměl dovolit, aby se v naší zemi staly znovu,“ dodal Trump s tím, že „uvidíte v nadcházejících týdnech“.

Dotaz směřoval na Trumpa po jedné z jeho twitterových smrští.

Novináři po prezidentově odpovědi nebyli o moc moudřejší, o přesný obsah „skandálu“ ale prezidentovi možná ani nejde. Analytici se obávají, že zaplní mediální prostor, podobně jako údajné skandály Hillary Clintonové během předvolební kampaně před čtyřmi lety, a odvedou pozornost od jiných témat.

„O jaký zločin přesně jde?“ ptá se novinář. „Vy víte, o jaký zločin jde. Je zjevný všem,“ odpoví prezident.

Zneužití moci

Čeho se tedy Obama měl dopustit?

Kořeny Obamagate sahají do roku 2017, kdy

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější