Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Čeští elfové zachytili stovky dezinformačních e-mailů. Podívali jsme se do jejich databáze

Ilustrační foto: ČTK, Wawebreak
Ilustrační foto: ČTK, Wawebreak

Před časem začali v České republice působit elfové. Anonymní skupina, která se po vzoru svých kolegů z Pobaltí rozhodla bojovat proti takzvaným trollům a šíření dezinformací na českém internetu.

Deník N měl možnost nahlédnout do databáze řetězových mailů, které elfové shromažďují. K dnešnímu dni skupina nastřádala bezmála 660 zpráv, drtivou většinu z nich také bojovníci proti dezinformacím ověřili.

Vedle zjevných nesmyslů a sdělení, které se netýkají české politiky (například že kmínem vyléčíte angínu), se mezi hlavními tématy objevují útoky na migranty, neziskové organizace, média (typicky Českou televizi) nebo část politického spektra. Častým terčem jsou opoziční pravicové strany, Piráti a sociální demokraté.

Ukázat neschopný západ

Mluvčí českých elfů Bohumil Kartous pro Deník N popisuje, k jakým zjištění došli. „Cílem je využít sentimentu, vesměs negativního, podnítit tím obavu, vytvořit virtuálního viníka (EU, neziskovky, Soros…) a podsunout představu, že Putinovo Rusko umí takové problémy rázně řešit,“ uvádí elf.

„Tyto narativy mnohdy vůbec nesouvisí přímo s Ruskem, přestože jsou i takové, ale zaměřují se na citlivé body, na témata, která štěpí a polarizují společnost,“ doplňuje Kartous.

Dění z poslední doby se týká například řetězový e-mail věnovaný

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dezinformace

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější