Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zeman jmenuje nového šéfa Nejvyššího soudu, ale neprozradil koho. „Toho člověka vůbec neznám,“ říká Benešová

Prezident Miloš Zeman. Foto: Michal Krumphanzl, ČTK
Prezident Miloš Zeman. Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ve středu se na Pražském hradě koná slavnostní jmenování nového předsedy Nejvyššího soudu. Jméno toho, kdo bude funkci zastávat plných deset let, ale Hrad odmítá sdělit. Podle mluvčího Jiřího Ovčáčka je „tichá procedura“ obranou před mediální štvanicí. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová, která prezidentovi doporučila jiného kandidáta, Deníku N řekla, že je to Zemanova zodpovědnost.

Ve středu to budou přesně tři měsíce od chvíle, kdy křeslo předsedy Nejvyššího soudu opustil Pavel Šámal, jenž zamířil na Ústavní soud. Prezident Miloš Zeman, který předsedu soudu vybírá ze stávajících soudců Nejvyššího soudu, dosud jméno Šámalova nástupce nezveřejnil. Veřejnost měla také naprosto minimální informace o tom, jaká jména Zeman zvažuje a proč by se dotyčný podle jeho názoru na tento post hodil.

Po tříměsíčním čekání dnes nicméně Hrad oznámil, že prezident Šámalova nástupce jmenuje ve středu ve dvě hodiny odpoledne. Kdo to bude a na čí jmenování se vlastně novináři akreditovali, ale mluvčí prezidenta říct odmítl.

„Tichá procedura

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější