Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ruské oficiální statistiky zpochybnil Dagestán. Není epicentrem, jen tam unikly pravdivé informace o smrti

Ihned poté, co byl Dagestán prohlášen za epicentrum nákazy koronavirem v Rusku, poslal na severní Kavkaz prezident Putin armádu i ministerstvo pro výjimečné situace. Foto: MČS
Ihned poté, co byl Dagestán prohlášen za epicentrum nákazy koronavirem v Rusku, poslal na severní Kavkaz prezident Putin armádu i ministerstvo pro výjimečné situace. Foto: MČS

Byla to spíš chyba než hrdinský čin. Nebo možná projev zoufalství: ministr malé ruské severokavkazské republiky Dagestán přiznal, že stovky lidí umírají v této horské zemi od počátku koronavirové pandemie na zápal plic. V dokumentaci ale onemocnění covid-19 nefiguruje. Co se vlastně v Rusku s čísly a lidmi děje?

Včera do severokavkazských hor na břehu Kaspického moře zamířily kolony vojáků, vojenských zdravotníků a pracovníků ministerstva pro výjimečné situace.

Jely zachraňovat Dagestán i reputaci Ruska jako země, kde se na koronavirus neumírá. Téměř idylický obrázek Ruska, který se stal původcem mezinárodního skandálu, pokazil jeden regionální státní úředník.

Vojáky a specialisty na boj s infekcemi poslal na Kavkaz prezident Putin. Svolal mimořádnou online poradu a přikázal urychleně v oblasti vybudovat polní nemocnicе z modulů, a to ve městech Kaspijsk, Derbent a Chasavjurt, a vyčistit oblast od nákazy.

Šňůry nákladních vozů už vyrazily z Rostova na Donu i Moskevské oblasti. Jako by se Dagestán stal černou skvrnou na mapě Ruska, kde jsou každý den operativním štábem pro boj s pandemií znázorňovány nové případy nákazy, nová ohniska, počítáni vyléčení i zemřelí.

Jenže v Dagestánu se děje vlastně totéž, co i v mnohých dalších oblastech Ruské federace. Jen jinde nemají

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Rusko

Nezařazené, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější