Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Válka, videohry a armádní marketingové oddělení

Hra Full Spectrum Warrior se používá i pro terapii PTSD. Foto: Pandemic Studios
Hra Full Spectrum Warrior se používá i pro terapii PTSD. Foto: Pandemic Studios

Co když vaše děti při hraní stříleček tak trochu trénují na skutečnou válku? Jestli se vám to zdá přitažené za vlasy, možná byste si měli detailně prohlédnout titulky hry, která zrovna na monitoru běží. Světové armády totiž vliv videoher nepodceňují.

Ozbrojené síly mluví do jejich vývoje, vyrábějí svoje vlastní hry a počítačovou zábavu používají při náborových akcích. Podle některých je totiž mladý hráč třeba ideálním kandidátem na budoucího pilota bezpilotního letounu.

Od papírových bojišť k Doomu II

V roce 1780 představil pruský entomolog Johann Christian Ludwig Hellwig modifikovanou verzi šachu, která měla co nejvěrněji kopírovat reálné válčení. Svému dílu začal říkat das Kriegsspiel (válečná hra). Figurky byly rozdělené podle rolí ve skutečné dobové armádě, na herní mapě byly různé druhy terénu, který ovlivňoval pohyb jednotek. Hráč musel dávat pozor také na to, jakým směrem jeho pěšáci míří. Důležité je, že Kriegsspiel měla nejen učit strategické myšlení, ale taky bavit.

O 32 let později pak baron von Reiswitz přišel s válečnou simulací určenou pro speciální stůl krále Fridricha Viléma třetího. Reiswitzova varianta dokázala simulovat neprozkoumaný terén nebo hierarchii velení a dala se hrát až v deseti lidech. Z královské pracovny se figurková hra na válku během následujících desetiletí rozšířila mezi skutečné vojáky – na konci devatenáctého století pruská armáda Kriegsspiel používala jako vzdělávací pomůcku pro důstojníky. A díky Kriegsspiel se zrodil wargaming, žánr deskových her, kterým začala třeba populární fantasy a sci-fi série Warhammer.

Příběh Kriegsspiel sice patří do vzdálené minulosti, ale od aktivit moderní americké armády se zas tak neliší. Spacewar!, dost možná první videohru vůbec, vyvinuli v roce 1962 studenti MIT za finanční podpory Pentagonu. Nakloněn jim byl i duch doby.

„Sovětský úspěch se Sputnikem v roce 1957 Američany šokoval.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější