Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V NHL ho posadili na tribunu, v Rusku se stal hráčem sezony. Nikdo mě tam nebere jako Čecha, říká Jaškin

Dmitrij Jaškin byl po spoluhráči Vadimu Šipačovovi druhým nejproduktivnějším hráčem sezony. Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK
Dmitrij Jaškin byl po spoluhráči Vadimu Šipačovovi druhým nejproduktivnějším hráčem sezony. Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Český hokejista s ruskými kořeny Dmitrij Jaškin se po sedmi letech v zámoří vrátil před minulou sezonou do Evropy. Bývalý hráč St. Louis nebo Washingtonu, kde dokonce v posledním ročníku za Atlantikem seděl na tribuně, v Dynamu Moskva ukázal, že v hlavním městě USA měl možná dostat více prostoru. V Rusku totiž sbíral více než bod na zápas a v pondělí jej vyhlásili nejužitečnějším hráčem celé KHL. „Měl jsem z hokeje zase radost,“ říká Jaškin v rozhovoru pro Deník N.

Znamená to, že jste si hokej poslední roky v Severní Americe tolik neužíval?

Je rozdíl hrát dvacet minut za zápas a přesilovky, nebo hrát deset minut a nedostat více příležitostí. Čím více hokejista hraje, dostává se do šancí, užívá si to a má z hokeje větší radost. Nebojíte se udělat chybu, protože víte, že budete mít další šanci.

Když jste přijel do Ruska, cítil jste od začátku, že budete mít v týmu silnou pozici?

Hned ne, protože jsem potřeboval čas na adaptaci. Prvních šest zápasů jsem nebodoval, proto mi to chvíli trvalo, ale to je normální. Potom se všechno rozjelo, jak mělo, rozuměl jsem si se spoluhráči a všechno začalo fungovat.

Překvapilo vás na KHL něco?

Jedině asi to, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hokej

Rozhovory

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější