Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Uzavřít ekonomiku a zachránit životy, nebo ubránit hospodářství před pádem za cenu více mrtvých? Etika koronaviru

Ilustrační foto: Adobe Stock
Ilustrační foto: Adobe Stock

Se snižujícími se počty nově nakažených mnoho států postupně uvolňuje pandemická omezení. Po zkušenostech z předchozích týdnů i v obavách z možné druhé vlny se vrací otázka, jestli bylo uzavření ekonomik a celých společností nutné. Je v takové krizi správné upřednostnit záchranu lidských životů před vším ostatním, anebo mnoho lidí obětovat k záchraně ekonomiky, aby krach neublížil lidem ještě víc? O tomto tématu mluvil Deník N s filozofem Eziem Di Nucciem, profesorem bioetiky na Univerzitě v Kodani.

Mnoho států začalo uvolňovat pandemické restrikce. A například v Dánsku nejmenší děti chodí už měsíc do školy. Ukázalo se, že dánský počet nakažených klesá, ale už ne tolik jako dosud. Je tedy etické uvolnit restrikce za cenu toho, že se více lidí nakazí?

Důležité je, že se čísla pacientů stále snižují, i když pomaleji než předtím. Je to také jediné číslo, které dokážeme změřit. A když vidíme, že se čísla stále snižují, tak se uvolňování protipandemických opatření dá ospravedlnit.

Zároveň ale počítáme s tím, že tady budou nějaké vedlejší škody. Ty se týkají nejen lidských životů, ale i ekonomiky. Můžeme se na to dívat odmítavě a říkat, že kvůli tomu, že jsme začali uvolňovat opatření, víc lidí umře. To je ten negativní pohled na věc. Ale dá se to vzít i z té pozitivní stránky a to tak, kolik zachráníme pracovních míst.

Je tedy legitimní ospravedlňovat záchranu ekonomiky za cenu lidských životů?

Můj pohled je trochu jiný. Lidi rozděluji do tří skupin podle toho, jak se jich koronavirus dotkl.

Ta první je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější