Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Smartwings může státní podpora pomoci s trvajícímí problémy. Bojuje o ni i facebooková skupina s nejasným pozadím

Grafika: Deník N
Grafika: Deník N

Již půldruhého měsíce trvají debaty o tom, zda letecká společnost Smartwings obdrží státní podporu. Stejně jako ostatní dopravce ji zasáhla koronavirová epidemie a nyní počítá stamilionové ztráty. Příběh české firmy je ale mnohem komplikovanější, srovnávat tak její nárok na podporu s ostatními evropskými společnostmi není vůbec snadné.

Od neurčitého přešlapování o možnosti pomoci státu strategickým firmám se debata během několika týdnů posunula k prohlášením ministrů o koupi stoprocentního podílu v letecké společnosti Smartwings. Firma ale nakonec odmítla, aby ji přebral stát.

Důležitou roli v příběhu hrají České aerolinie, které Smartwings od státu a korejského dopravce Korean Air koupily. Právě jméno dopravce s dlouhou tradicí padlo jako první v debatě o tom, která společnost by se pomoci od státu mohla dočkat.

Obava o budoucnost 97 let staré značky pak vyvolala mohutnou komunikační bitvu, která se rozjela v médiích i na sociálních sítích. Za českého přepravce začaly bojovat již v dubnu především cestovní kanceláře, které se Smartwings dlouhodobě spolupracují. Společnost je totiž jediným tuzemským charterovým dopravcem, jehož služby mohou využít pro přepravu dovolenkářů k moři.

Nezahálela přitom ani Smartwings. Jinak nepřístupné vedení společnosti začalo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Doprava

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější