Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nikdy se nefoťte v síťovaných punčochách

Sanna Marinová je třetí finská premiérka. Foto: Laura Kotila / Valtioneuvoston kanslia
Sanna Marinová je třetí finská premiérka. Foto: Laura Kotila / Valtioneuvoston kanslia

Esej spisovatelky Sofi Oksanenové: Když finská premiérka Sanna Marinová navštívila v březnu Spojené státy a přednášela na Columbia University, v sále nebylo k hnutí. Největší finský deník Helsingin Sanomat v reportáži poukázal na to, kolik studentů se chtělo s Marinovou vyfotit, protože je opakem prezidenta Trumpa. Protože je žena. Protože je mladá žena u moci. To, co říkala o Finsku, znělo mnohým účastníkům jako utopie.

Od chvíle, kdy se Marinová stala premiérkou, na slovo utopie narážím pořád. Zahraniční novináři se mě ptají, jestli je Finsko rájem žen. Skutečnost, že funkci premiéra u nás zastává čtyřiatřicetiletá žena, spoustu lidí šokuje. Ne tak Finy. Nejmladší premiérku na světě nemáme omylem. Není to náhoda. V zemi, která dlouhodobě usiluje o rovnost, to přirozeně patří ke kontinuu vývoje.

Mentální cvičení

Jsem o něco starší než premiérka Marinová a narodila jsem se ve Finsku v době, kdy byl v politice výrazný nedostatek žen. Prezidentem byl Urho Kekkonen a neuměla jsem si představit, že by ho někdo mohl nahradit, vždyť byl u moci déle než kdokoli jiný. Ztělesňoval neměnnost. Pamatuji si ten šok, když si Finsko po Kekkonenovi zvolilo nového prezidenta. Tato lekce demokracie nás měla naučit, že prezidenti se mohou měnit.

Pro dítě to byla revoluční myšlenka. Jenže kdyby se mě tehdy někdo zeptal, jestli by prezidentskou funkci mohla zastávat žena, asi bych odpověděla, že ne. Neuměla jsem si to představit, ani když už jsem byla o trochu starší. Nic takového jsme přece nezažili.

Poměrně brzy jsem se však dozvěděla, že ve Finsku ženy získaly plná politická práva jako první na světě. To, že dostaly právo volit a kandidovat ve volbách v roce 1906, se museli učit všichni školáci i v době, kdy politická moc byla prakticky synonymem pro holohlavé staré pány v oblecích a kdy výkon politické moci ženami podléhal přísným společenským normám. Podstatná však byla jedna věc: když už jsme věděli, že jsme ženám něco umožnili jako první, proč bychom to nemohli udělat znovu?

Jenže než mohla žena vystoupat do vrcholové funkce vůdce státu, museli jsme podstoupit dlouhodobé, komplexní a celonárodní

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější