Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bitcoin za 100 tisíc? Je to jen otázka času, nikdy na tom nebyl lépe, věří expert

Ilustrační foto: Ludvík Hradilek
Ilustrační foto: Ludvík Hradilek

Zatímco loni touto dobou útočil bitcoin na hodnotu 20 tisíc dolarů, nyní jej můžete koupit za zhruba čtyři tisíce. Propad ceny je pro mnohé důkazem toho, že kryptoměny jsou bublina, která splaskla. Vystudovaný matematik a expert na bitcoin Tomáš Marada to však vidí úplně jinak.

Uplynulý rok byl pro investory do kryptoměn skutečně krušný – tedy alespoň pro ty, kteří podlehli jejich vábení na podzim loňského roku, kdy jejich cena strmě stoupala. A pro ty, kteří do kryptosvěta vstoupili pouze s vidinou rychlého zisku.

Dramaticky se propadla nejen cena bitcoinu, ale i všech ostatních kryptoměn.

„Myslím si, že je fajn, že se kryptoprostor vyčistil – hlavně od nesmyslných projektů a lidí, kteří tam byli jen pro zisk,“ vnímá pozitivně trend propadu Tomáš Marada, přední český expert na bitcoin a tajemník miliardáře Karla Janečka.

Ačkoliv to byl právě on, kdo na počátku letošního roku prognózoval, že by cena bitcoinu mohla na konci roku vyšplhat až ke 100 tisícům dolarů, je stále optimistický.

V rozhovoru pro Deník N znovu odhaduje, jaká může být budoucnost této klíčové kryptoměny. Současně ovšem podotýká, že cena je na bitcoinu to „nejméně zajímavé“.

Podle Marady totiž vůbec nejde

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější