Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Romance za koronu. Rolling Stones, Dylan i další muzikanti se zavřeli do studií a píšou pandemické písně

Queen upravili svou slavnou píseň na You are the Champions. Foto: YouTube
Queen upravili svou slavnou píseň na You are the Champions. Foto: YouTube

Koronavirus ničí koncertní plány, ale překvapivě může občas hudbě i pomoci. Pandemie popohnala v tvorbě veterány Rolling Stones, Boba Dylana či Queen, stejně jako mladé rappery.

Je to jenom korona’n’roll, mohli bychom parafrázovat slogan evergreenu It’s Only Rock’n’Roll od Rolling Stones. Akorát bez pokračování „but I like it“. Pandemií vynucená izolace se pochopitelně nelíbí nejen muzikantům. Ale protože na všem zlém se dá obvykle najít aspoň trocha dobrého, globální tragédie zafungovala jako inspirace i pro legendární hudebníky, od kterých bychom nové silné výpovědi už ani nečekali.

Mediální pozornost přitáhli koncem dubna především Rolling Stones písní Living In A Ghost Town, doprovázenou sugestivním klipem se záběry pustých ulic Londýna, Los Angeles, Osla či Kapského města. „Největší rock’n’rollová kapela světa“ sice ohlásila plány na novou autorskou desku už v roce 2017, stále však nebylo jisté, zda se muzikantům v nahrávacím studiu daří a zda něco vůbec pustí do světa. Navíc měli Stones v plánu pokračování monstrózního No Filter Tour, které by práci na albu opět zbrzdilo. Najednou se však objevil zdařilý nový song a posunuté termíny koncertů dávají hudebníkům čas na další studiovou práci.

Základy skladby Living In A Ghost Town měla kapela hotové už před virovou polízanicí, píseň však

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Hudba

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější