Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Kde vám víc hrozí nákaza koronavirem: Srovnáváme práci, restaurace i kina

Kde vir škodí nejvíce? Ilustrace: Deník N
Kde vir škodí nejvíce? Ilustrace: Deník N

Může se zdát, že důvody ke strachu zvolna pomíjejí, protože hlavní vlna epidemie opadá. Není to pravda. Bát bychom se pořád měli, strach je rozumná obranná reakce. Je však třeba bát se chytře a poučeně – tedy ne všeho stejně.

Výzkum koronaviru se týká hlavně dvou oblastí. Jedna z nich zkoumá vlastnosti viru, jeho biochemické chování, jeho RNA. Tento výzkum směřuje k nalezení léků a vakcín a zabývají se jím hlavně virologové, biochemici a lékaři řídící klinické studie.

Druhou oblastí zájmu je šíření viru ve velkých populacích a testování, ať už na jeho přítomnost, nebo na protilátky. S tím souvisejí pojmy jako promořenost, reprodukční číslo či kolektivní imunita. Zde jde o doménu epidemiologů.

Někde mezi tím, mezi pohledem do mikroskopu a na mapu světa, se nalézá málo prozkoumané mezioborové území. V něm by měly být k nalezení odpovědi na otázky, které teď zajímají každého. Nakazím se dotykem tyče v tramvaji? Jízdou ve výtahu, kde se předtím někdo rozkašlal? Je bezpečnější nakupovat v malém krámku, anebo v obřím hypermarketu? Mohu si zajít do kina, nebo je to nebezpečné přání? Co děti – posílat je do školy, nebo držet doma? A máme jim nadále zakazovat návštěvy u babičky? Plus asi milion dalších otázek.

Odpovědi na ně – správné či mylné – budou ovlivňovat naše každodenní chování, a to nejspíš po dost dlouhou dobu. A týmiž odpověďmi se řídí i vládní opatření.

Znalostí v tomto směru skutečně není mnoho, několik poměrně spolehlivých praktických rad se však poskytnout dá. V tomto článku se budeme

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější