Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Chuť utrácet u knihkupců i v kavárnách roste. Restaurace v centru Prahy tápou a čekají na turisty z Moravy

Terasa restaurace na pražském Staroměstském náměstí čeká na své zákazníky. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Terasa restaurace na pražském Staroměstském náměstí čeká na své zákazníky. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Uvolnění opatření proti koronaviru dalo české ekonomice jasný impulz. Po týdnu otevřených kadeřnictví nebo zahrádek u restaurací podnikatelé doufají, že se po finanční stránce dostali z nejhoršího. Potvrzují to také data, která má Deník N k dispozici, podle nichž utrácení kontinuálně roste. Situaci pomohl také návrat zaměstnanců do kanceláří, ani ten ale nespasí podnikatele v pražském historickém centru.

Pomalý, ale stabilní nárůst, díky kterému budou mít na nájmy nebo mzdy. Tak hodnotí provozovatelé občerstvení nebo restaurací poslední dny, kdy mohli otevřít zahrádky či terasy a nemuseli se spoléhat pouze na objednávky od rozvážkových služeb. Právě zvýšená poptávka po stravovacích službách je jedním z důkazů, že se česká ekonomika po prudkém zpomalení začíná zase rozhýbávat.

Potvrzují to i data společnosti Global Payments, která provozuje platební brány a terminály a obsluhuje zhruba třetinu trhu. Za první tři dny minulého týdne společnost zpracovala skrze platební karty v pohostinství transakce v objemu 17,3 milionu korun. V prvních třech dnech posledního dubnového týdne to bylo o 4,6 milionu korun méně.

Optimismus a naději na lepší časy je možné

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější