Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vojtěchovo „červené tlačítko“ dráždí opozici. Chce, aby ministrova mimořádná opatření mohla Sněmovna zrušit

Adam Vojtěch (za ANO). Foto: Ondřej Deml, ČTK
Adam Vojtěch (za ANO). Foto: Ondřej Deml, ČTK

Poslanci by mohli zrušit některá mimořádná opatření, která by ministr zdravotnictví vydával podle chystaného dočasného zákona k boji s epidemií covid-19. Vyplývá to z pozměňovacího návrhu, který k tomu vládnímu předložil lidovecký poslanec Marek Výborný. Podle něj je nutné, aby vláda byla i nadále pod kontrolou Parlamentu. Podporu má od části opozice.

Pozměňovací návrh k dočasnému zákonu pro boj s epidemií, který dává ministru zdravotnictví možnost omezit či zakázat konkrétní činnosti a služby či využít armádu, podal Výborný tento týden. Ve stručném návrhu uvádí, že v případě mimořádných opatření týkajících se omezování provozů, obchodů, služeb a školní výuky „může Poslanecká sněmovna tato opatření svým usnesením zrušit, a to nejpozději do deseti dnů od jejich nařízení ministerstvem“.

Kromě toho Výborný navrhuje, aby každé takové opatření ministerstva zdravotnictví mohlo platit maximálně třicet dní. Jeho prodloužení by podléhalo schválení dolní komory.

„V okamžiku, kdy bude ministr zdravotnictví činit opatření obecné povahy s plošným dopadem na celou Českou republiku a všechny občany, je nutné, aby

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější