Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vracejí se Pelíšky české herní scény. Mafie dostane moderní kabát, její duchovní otec u toho nebude

Obrázky z remaku prvního dílu Mafie. Foto: 2k.com
Obrázky z remaku prvního dílu Mafie. Foto: 2k.com

V hezčí podobě se vrací slavná Mafie, která v roce 2002 ukázala i nezasvěceným, že počítačové hry mohou mít příběh srovnatelný s filmem. Titul také odstartoval kariéru jednoho z nejznámějších českých herních designérů Daniela Vávry. Na oživení značky, která v tuzemsku zlidověla i díky profesionálnímu dabingu od Marka Vašuta či Petra Rychlého, se ale otec série nepodílel.

Devadesátá léta. V Rychnově nad Kněžnou se v kině promítá nyní už kultovní drama Mafiáni (Goodfellas). V první řadě vedle své matky sedí šestnáctiletý kluk a hltá atmosféru slavné gangsterky o zločinecké loajalitě a respektu k mafiánské rodině. Tím mladíkem je Daniel Vávra a film ho zásadně inspiruje při tvorbě hry Mafie, která se doteď drží na horních příčkách žebříčků nejzásadnějších českých titulů, a nastartuje tím jeho kariéru herního designéra.

Teď se Mafie vrací. Po osmnácti letech se dočkají všechny tři díly nového vydání a legendární první díl s podtitulem The City of Lost Heaven dostane moderní grafiku. Podle prvních informací by měl vyjít už 28. srpna.

Proč ale o příběhu Mafie píšeme, když se hrám v Deníku N věnujeme spíše výjimečně? Pokud existují Pelíšky tuzemské herní scény, dala by se za ně označit právě Mafie, která přitáhla k monitorům i nehráče. Úspěšný titul tehdy lidem ukázal, že i počítačová hra může nabídnout silný a dospělý příběh. Výjimkou nebyly třeba ani sexuální

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější