Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ruský virolog o tajné biologické laboratoři a o tom, jestli je koronavirus k Rusům milosrdnější: „Všechno ještě přijde.“

Sergej Viktorovič Něťosov se viry zabývá celý život. Pracoval i v tajných sovětských laboratořích, kde se zkoumaly viry jako potenciální zbraň. Zdroj: FB Sergeje Něťosova
Sergej Viktorovič Něťosov se viry zabývá celý život. Pracoval i v tajných sovětských laboratořích, kde se zkoumaly viry jako potenciální zbraň. Zdroj: FB Sergeje Něťosova

Jako žák a student miloval chemii. Dnes jsou jeho vášní viry, v posledních měsících ten, který trápí skoro celou planetu. Sergej Viktorovič Něťosov ví, že to mohou být zákeřní zabijáci. Sedmnáct let pracoval v tajném vědeckém centru Vektor, které bylo v dobách studené války Západem podezříváno z vývoje biologických zbraní.

Jak si vysvětlujete, že už od začátku května Rusko stabilně uvádělo počet nových prokázaných nákaz kolem 10 tisíc za 24 hodin? Přičemž v době, kdy Evropa už hlásila přeplněné nemocnice a mrtvé, se zdálo, že vy se dokážete útoku pandemie ubránit. Pak se ale začala situace dramaticky zhoršovat…

Zpočátku byla naše vláda příliš klidná: k nám se to nedostane, my vás uchráníme… Ano, situaci s Čínou jsme zvládli dobře a včas. Bylo přerušeno letecké spojení, všechny, kteří se odtamtud vraceli, jsme pečlivě prověřovali. Ale s Evropou se nám to nepovedlo.

Věřili jsme, že u nás se objeví ojedinělé případy a epicentrum je stále v Číně, na kterou jsme se soustředili. Jenže najednou se ukázalo, že hlavním nebezpečím pro nás není Čína, ale Evropa. Devadesát procent zavezených nákaz se k nám dostalo z Itálie, Španělska a Německa.

Nejdříve jsme zdaleka ne všechny případy odhalovali. Teď víme, že více než polovina nakažených u nás je bez jakýchkoliv symptomů.

Důvodem prudkého nárůstu počtu nových nákaz také je, že zpočátku byla politika testování jiná než teď: vzorky jsme odebírali pouze u těch lidí, kteří měli vysokou teplotu a pneumonii, a k tomu přijeli ze zemí, jako je Španělsko, Itálie nebo Čína.

A to nebylo správné?

Já jsem od počátku navrhoval, abychom zavedli okamžité vyšetření všech tzv. kontaktních osob. Jenže tehdy jsme prostě neměli kapacity na to, abychom takové množství lidí diagnostikovali.

Teď je Rusko má?

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Rozhovory

Rusko

Zdravotnictví

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější