Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Genderová studia u mnohých stále vzbuzují pohrdavý úsměv, jenže v některých případech nejde o nic méně než o život

Tak muž by tento náraz přežil. A žena? Na ni normy nepamatují. Foto: ČTK
Tak muž by tento náraz přežil. A žena? Na ni normy nepamatují. Foto: ČTK

Komentář Pavla Houdka: Při crash testech automobilů se používají figuríny s mužskými parametry, neprůstřelné vesty jsou navrhovány s ohledem na anatomii mužského těla, normy, podle nichž je seřizováno lyžařské vázání, s ženskými specifiky též nepočítají… To je jen pár příkladů, jak relativně rovnoprávná západní civilizace ignoruje rozdílné potřeby mužů a žen. A bez genderových studií by o nich mužský svět vůbec nevěděl.

Když musel být v loňském roce zrušen historicky první čistě ženský výsadek do otevřeného kosmu proto, že na mezinárodní vesmírné stanici ISS nebyly k dispozici dva skafandry odpovídající velikosti ženské postavy, spoustě lidí to přišlo úsměvné. Jiní nad tím prostě mávli rukou. A další významně pozvedli obočí, protože tato situace opět ukázala, jak zdánlivě rovnoprávný svět okolo nás často nebere ženy vůbec na zřetel.

V každém případě jde o něco, co se dá přežít – potřebný výsadek se udělal smíšený a čistě ženský proběhl o několik měsíců později. Co se přežít většinou nedá, je zásah střelnou zbraní. Proto ozbrojené složky nosí při zásazích neprůstřelné vesty. Jenomže policistky a vojačky zhusta nosí mužské neprůstřelné vesty, respektive takové, které jsou – nesprávně – označovány jako „unisex“. Ve skutečnosti jsou vyrobené na mužskou postavu a pouze zmenšené, aby obecně menším ženám nebyly velké.

Jenomže se jaksi zapomnělo na to, že ženy mívají prsa. A že ta se, na rozdíl od mužské prsní tkáně tvořené svalem, hýbou. Důsledkem je, že neprůstřelná vesta se ženám vyhrnuje nahoru, což odhaluje břicho a snižuje balistickou ochranu. Jak zjistila Kristýna Veitová z Národního kontaktního centra – gender a věda, unisex balistické vesty používá i česká armáda. A i v ní samozřejmě slouží v bojových jednotkách či zahraničních misích ženy.

Podobný problém je s celou řadou osobních ochranných pracovních prostředků, jako jsou aktuálně neustále skloňované respirátory, ochranné štíty, ale i třeba ochranné obleky a podobně. Často jsou vyráběny na mužskou postavu a zmenšeny, proto ženám nesedí. Vedle prsou se nemyslí na takové

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější