Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Utopie v rozpadlé niťárně. Nadšenec si na konci světa buduje svůj nezávislý svět

Ivan Mečl v západu slunce osazuje fasádu bývalého kyjovského koloniálu novou značkou. V pozadí věž jeho „hradu“ Nové Perly. Foto: František Nikl
Ivan Mečl v západu slunce osazuje fasádu bývalého kyjovského koloniálu novou značkou. V pozadí věž jeho „hradu“ Nové Perly. Foto: František Nikl

Ivan Mečl s několika kamarády a místními přetváří starou a rozpadlou niťárnu na „konci světa“ v soběstačný kulturní a společenský prostor. „Vytváření vlastních světů není marný,“ říká šéf nezávislého nakladatelství Divus a zakladatel časopisu Umělec. Příběh oživované továrny v Kyjově u Krásné Lípy popisujeme v dalším dílu seriálu Česká inspirace.

„Kocour teď odjel na nákup,“ vítá mě zpoza pípy hned po vstupu do kavárny Nová Perla slečna s namodro obarvenými vlasy. Montérky s bílými skvrnami jí ladí s účesem. „Před chvílí volal, že je u čtvrtého regálu. Takže se možná vrátí za pár hodin a možná také za deset dní,“ dodává.

Ano, Ivan Mečl je trochu podivín. Sám o sobě tvrdí, že je nakladatel, špatný otec a stále ještě dítě. Rozcuchaný introvertní padesátník v montérkách se zasněným výrazem je původně nakladatel a kreslíř, který dělá výstavy umělcům a vydává knížky o umění. Pražský intelektuál, který se v posledních pár letech proměnil spíš v řemeslníka a opraváře.

Za sebou má úspěšné nakladatelství Divus, které expandovalo do zahraničí. S jinými projekty ale několikrát padl na dno. Přesto se vždycky sebral a začal znovu stavět svůj vysněný svět. Naposledy v rozpadající se niťárně v Kyjově u Krásné Lípy na samé hranici Českého Švýcarska. Po vzoru utopického románu Alfreda Kubina Země snivců ji nazval Novou Perlou.

I na Divus padla koronavirová krize. Aby podpořil prodej, připravuje Ivan Mečl balíčky Manipulativního čtení. Foto: Sebastian Vošvrda

„V téhle továrně se od začátku dvacátého století stáčely nitě, pak se z toho stal obchod se smíšeným zbožím, v 90. letech skladiště nábytku, které zůstalo hodně dlouho opuštěné. A pak přišel šílený Ivan a rozhodl se, že je to ta nejlepší věc na světě, kterou musí opravit,“ směje se Dita Limová, Ivanova kamarádka, která mi fabriku ukazuje, než se „kocour“ vrátí.

Sama o něm mluví jako o 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česká inspirace

Pozitivní zprávy

Česko, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější