Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kritizovali Orbána na webu, v šest ráno zazvonila policie. Nouzový stav podle opozice utahuje v Maďarsku smyčku moci

Maďarská policie odvádí k výslechu muže, který na sociální síti kritizoval Viktora Orbána. Zdroj: YouTube kanál maďarské policie
Maďarská policie odvádí k výslechu muže, který na sociální síti kritizoval Viktora Orbána. Zdroj: YouTube kanál maďarské policie

Maďarská policie tento týden během 24 hodin zasáhla na dvou různých místech země proti dvěma mužům kvůli tomu, co napsali na Facebooku. Oba statusy byly kritické k vládě Viktora Orbána. V obou případech se policie odvolala na zákon přijatý kvůli nouzovému stavu, který pod hrozbou až pětiletého vězení zakázal šíření paniky, nepravd a informací schopných ohrozit úspěšnou ochranu před pandemií. Maďarská vláda už také přijala řadu rozhodnutí, která podle kritiků nemají nic společného s bojem proti koronaviru, ale slouží k upevnění moci v rukou premiéra Viktora Orbána. Tomu dal zvláštní zákon právo vládnout dekrety bez souhlasu parlamentu.

V úterý brzo ráno zazvonila policie u domku Andráse K. poblíž městečka Szerencs na východě Maďarska. Policisté měli příkaz k domovní prohlídce, kterou také vykonali. Zabavili počítač a 64letého muže odvezli k výslechu.

Důvodem byl dva týdny starý status na Facebooku, v němž kritizoval vládní rozhodnutí uvolnit některá karanténní opatření. Používal v něm termíny jako „drahý vůdce“ nebo „diktátor“ a vyjádřil obavu, že rozhodnutí „pošle na smrt tisíce lidí“.

„Z toho postu nebylo jasné, koho označuje za diktátora. Samozřejmě z kontextu vyplývalo, že Orbána. Policie se ho ptala, koho tím diktátorem myslí,“ řekl Deníku N investigativní novinář Peter Erdelyi z nezávislého zpravodajského serveru 444, který případ sleduje a se zadrženým mužem mluvil.

Policisté domovní prohlídku i zatčení sami natáčeli na video, které později

Dobří přátelé vám sdílejí kvalitní informace

Kamil Kopecký vám daruje následující článek Deníku N, který je jinak za platební bránou. Přečtete si ho zdarma jen po zadání vašeho e-mailu, který slouží jako ochrana před šířením našeho obsahu bez kontroly. Váš e-mail bude použit pouze pro odemčení článku a nabídku zvýhodněného předplatného. Pokud ji ani po měsíci nevyužijete, smažeme ho z databáze. Možnost odemykat placené články Deníku N mají všichni členové Klubu N.

Můžete také .

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější