Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nemocnice vyhlížejí pacienty, těm se ale za lékaři nechce. Teď je čas na prevenci a operace, radí Prymula

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Většina nemocnic a ambulancí se postupně vrací ke svému normálnímu provozu. Opět operují kyčelní náhrady nebo žlučníky a nabízejí pravidelné prohlídky chronických pacientů. Přesto mají některé z nich zatím poloprázdné operační sály i čekárny. Lidé se návštěv nemocnic či ambulancí kvůli koronaviru stále bojí. Právě teď je přitom podle epidemiologa Romana Prymuly na odkládané návštěvy u lékaře nejvhodnější doba. Lidé se podle něj nákazy u lékaře obávají většinou zbytečně.

Provoz ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, která léčí nejtěžší pacienty s koronavirem, se pomalu dostává do původních kolejí před začátkem epidemie. Už před několika týdny otevřela své kliniky a ambulance i pro neakutní případy.

„Zatím ale přichází podstatně méně pacientů. V březnu a dubnu jsme dělali 40 procent výkonů oproti normálu, teď se dostáváme zhruba na 60 procent,“ říká pro Deník N ředitel nemocnice David Feltl.

„Naše nemocnice je připravená a otevřená všem pacientům, stejně jako před epidemií. Podle naší zkušenosti se ale lidé stále ještě obávají přijít na běžnou plánovanou operaci nebo na kontrolu do ambulance. Pacienti sami volají, že by chtěli výkon odložit, nebo prostě nedorazí.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější