Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ředitelka ústavu v době nouzového stavu vyhazuje podřízené. „Mstí se svým kritikům,“ říkají zaměstnanci

Brněnský diagnostický ústav. Foto: ČTK
Brněnský diagnostický ústav. Foto: ČTK

Šéfka diagnostického ústavu pro mládež v Brně Renata Ježková začala během nouzového stavu rozdávat výpovědi zaměstnancům, kteří ji kritizovali kvůli údajné šikaně na pracovišti. Ředitelka jejich tvrzení odmítá, podle ní je to pomsta podřízených.

Letos v únoru přišla kvůli údajné šikaně do brněnského diagnostického ústavu kontrola z inspektorátu práce. Zaměstnanci vyplňovali pětistránkový dotazník, kde velmi podrobně odpovídali na otázky ohledně atmosféry na pracovišti i chování ředitelky.

I když anketa nebyla anonymní, to, s čím se zaměstnanci odvážili svěřit, pro Ježkovou nevyznělo dobře: zhruba třetina podepsaných si stěžovala na dlouhodobou šikanu, bossing, vulgární chování či ponižování před dětmi.

Ježková je přitom přední českou odbornicí právě na šikanu mezi dětmi, jezdí s přednáškami po školách a pro Národní pedagogický institut školí další odborníky, jak šikaně zabránit.

„Inspektorky nám řekly, že se to nedostane k ředitelce. Ale ona pak používala věty uvedené v dotaznících při komunikaci se zaměstnanci,“ popsal Roman Seďa, bývalý vedoucí vychovatel ústavu.

Jako první dostala začátkem března výpověď vedoucí ekonomka a zástupkyně ředitelky Blanka Končická. Ta vzápětí podala na zaměstnavatele žalobu kvůli neplatnosti výpovědi. Protože se zaměstnanci obávali dalšího postupu ředitelky, založili 12. března odbory. Další výpovědi přišly vzápětí, dosud jich bylo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brno

Česko, Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější