Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Soros: Verdikt německého soudu může znamenat konec Evropské unie, jak ji známe

Nastala největší krize mého života, říká George Soros. Foto: Niccolò Caranti
Nastala největší krize mého života, říká George Soros. Foto: Niccolò Caranti

Nevrátíme se tam, kde jsme byli, když začala pandemie. To je naprosto jasné. Jenže je jasné právě jen tohle. Všechno ostatní zůstává v osudí, říká americký finančník maďarského původu George Soros.

Prožil jste mnoho krizí. Je pandemie covid-19 srovnatelná s některou dřívější?

Ne. Nastala největší krize mého života. Už před tím, než udeřila pandemie, jsem si uvědomoval, že zažíváme revoluční moment, v němž se to, co by bylo za normálních časů nemožné, nebo dokonce nepředstavitelné, stává nejen možným, ale pravděpodobně naprosto nezbytným. Pak přišel covid-19, který úplně rozboural životy lidí a vyžádal si velice odlišné chování. Jde o bezprecedentní dění, jaké v této kombinaci patrně ještě nikdy nenastalo. A skutečně ohrožuje přežití naší civilizace.

Dalo se této krizi předejít, kdyby byly vlády lépe připravené?

Pandemie infekčních nemocí jsou tu už od dýmějového moru. V devatenáctém století byly celkem časté a pak na konci první světové války přišla španělská chřipka, která se projevila ve třech vlnách, přičemž nejvíc životů si vyžádala ta druhá. Zemřely miliony lidí. Zažili jsme i další vážná infekční vzplanutí, například prasečí chřipku před pouhými deseti lety. Je tedy ohromující, jak

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější