Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Německo bude hlídat hranice s pěti západními sousedy nejméně do pátku. Tlak na jejich otevření sílí

Pasová kontrola. Německá hraniční značka. Foto: Pxhere
Pasová kontrola. Německá hraniční značka. Foto: Pxhere

Až do pátku bude německá policie kontrolovat hranice pěti sousedních západních zemí. Trvá na tom spolkový ministr vnitra Horst Seehofer. Tlak na jejich otevření ovšem stále roste. Jako možnost to připouští už i hlavní německý zdravotní úřad Institut Roberta Kocha. Bez ohledu na to, jak se Berlín rozhodne, na česko-německé hranici se nic nezmění. Tu hlídá jen česká policie a Češi už přes ni na rozdíl od Němců cestovat mohou.

Dostat se do Německa není v současnosti snadné, pokud cestujete z Rakouska, Švýcarska, Lucemburska, Francie a Dánska. Hranice s těmito státy hlídá německá policie od poloviny března. Na území spolkové republiky vpouští jen vlastní občany, cizince s trvalým pobytem a potom ty, kteří mají „pádný důvod“ Německo navštívit.

Ten ale nemají všichni. Od začátku kontrol vrátila německá policie od hranic více než sto tisíc lidí.

Ze spolkových zemí, které hraničí se zmíněnými státy, se už ozývá volání po ukončení kontrol. Dvanáct poslanců za CDU, kteří sedí v Bundestagu a také Evropském parlamentu, napsalo spolkovému ministrovi vnitra Horstu Seehoferovi už koncem minulého týdne dopis, ve kterém ho žádají, aby okamžitě otevřel hranice.

„Po sedmi týdnech je třeba v srdci Evropy skoncovat

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Německo

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější