Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Americký týdeník: Proč všichni sledují zdravotní stav stařičké soudkyně Ginsburgové

Soudkyni Ruth Bader Ginsburgové bylo v březnu 87 let. Foto: Mario Anzuoni, Reuters
Soudkyni Ruth Bader Ginsburgové bylo v březnu 87 let. Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Byť je Amerika daleko, na dění v Česku má významný vliv, protože platí, že když se daří americké ekonomice, vede se zpravidla dobře i té evropské, a tedy české. Blíží se prezidentské volby, které určí, zda Spojené státy budou pokračovat v příklonu k autokratickému pojetí své politiky, nebo dostanou šanci se od něj po čtyřleté vládě Donalda Trumpa odklonit, píše půl roku před volbami v prvním díle pravidelného seriálu Americký týdeník Jana Ciglerová.

Jednou týdně vždy v úterý si trochu posvítíme na kameny, které tuto půlroční cestu budou lemovat. Newsletter Americký týdeník má sloužit jako ulehčení pro ty, kdo Ameriku sledovat chtějí, ale ne vždycky všechno stíhají. Vítejte u prvního dílu.

Tento týden bych ráda obrátila vaši pozornost na stařičkou, křehkou dámu, jejíž zdravotní stav může další podobu USA velmi ovlivnit. S napětím jej proto sledují republikáni i demokraté, byť každý z jiného důvodu.

Zatímco republikáni už hledají za sedmaosmdesátiletou soudkyni Nejvyššího soudu Ruth Bader Ginsburgovou náhradu, demokraté se modlí, aby vydržela vykonávat funkci aspoň do listopadových voleb. A tak když minulý týden skončila opět v nemocnici, jedna i druhá strana s 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Americký deník

Americký týdeník

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější