Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Falešných certifikátů na respirátory koluje spousta. S kolika dovozci uspěli, ministerstvo neprozradilo

Padělek certifikátu, který měla vystavit čínská laboratoř ITC firmě Shandong Se Future Chemical Trading. Reprodukce: Deník N
Padělek certifikátu, který měla vystavit čínská laboratoř ITC firmě Shandong Se Future Chemical Trading. Reprodukce: Deník N

Deník N získal několik falešných certifikátů na čínské respirátory, s nimiž se v uplynulých týdnech pokoušely různé firmy prosadit jako dodavatelé v Česku. Ministerstvo zdravotnictví odmítlo potvrdit, zda některým z odhalených padělků doložili nabízené produkty také jeho dodavatelé. Server Seznam Zprávy ale zjistil, že se falešným certifikátem prokázal také vůbec největší dodavatel ministerstva, firma La Factory. Na to, že ministerstvo zadalo největší zakázku této firmě bez historie a tržeb, upozornil Deník N.

Padělané certifikáty Deníku N poskytla renomovaná společnost, která působí v oblasti obchodu se zdravotnickým materiálem. Podle jejích představitelů byly jedním z důvodů, proč se nezapojila do potenciálně velmi lukrativního obchodu s respirátory a rouškami za podmínek, jaké nastavilo ministerstvo zdravotnictví.

Deník N mluvil s několika seriózními firmami z oboru. Všechny potvrdily, že situace, kdy ministerstvo zdravotnictví zkraje krize narychlo shánělo velké množství ochranných pomůcek, byla výhodná spíše pro hráče, kteří nemuseli příliš hledět na reputační riziko. „Výhodu měli dodavatelé, kteří si mohli dovolit to, do čeho bychom my nikdy nešli,“ shrnul to pod podmínkou anonymity manažer jedné z firem.

Mezi padělky je i certifikát, který měl údajně vydat český Výzkumný ústav bezpečnosti práce čínské firmě Dalian Hailong Orthopedic Equipment. Její jméno se sice na internetu dá vyhledat v různých seznamech dodavatelů respirátorů, český dokument ale není pravý.

„Přiložený certifikát VÚBP nevydal, je tedy falešný. Vzhled certifikátu, grafické uspořádání či použitý text neodpovídá certifikátům VÚBP,“ potvrdil Deníku N Vladimír Dostálek, mluvčí ministerstva práce, které je zřizovatelem výzkumného ústavu.

Kliknutím na tento odkaz nebo na obrázek ho zobrazíte ve větší velikosti.

Padělek certifikátu, který měl vystavit VÚBP firmě Dalian Hailong Orthopedic Equipment. Reprodukce: Deník N

Další padělek měla vystavit italská certifikační společnost Celab. Laboratoř

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Nákupy v nouzovém stavu

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější