Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dám svou funkci k dispozici, sliboval Berkovec po kauze s „kádrovacím“ e-mailem. Teď čeká na klub a klub čeká na něj

Stanislav Berkovec (vlevo) a předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek před prvním kolem volby nových členů Rad ČT a ČRo. Foto: ČTK
Stanislav Berkovec (vlevo) a předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek před prvním kolem volby nových členů Rad ČT a ČRo. Foto: ČTK

Předseda sněmovního volebního výboru Stanislav Berkovec před dvěma měsíci neobvyklým způsobem e-mailem obeslal své spolustraníky s „návodem“, koho volit do Rady ČT, a to podle vztahu kandidátů k hnutí ANO. Po kritice, která se na něj snesla, oznámil, že nabídne svou funkci k dispozici. To se zatím nestalo. Výbor se totiž ještě nesešel, ač po jeho svolání Berkovcovi spolustraníci volají.

Před dvěma měsíci na plénu Sněmovny Berkovec oznámil, že při nejbližší možné příležitosti dá svoji funkci k dispozici. A to po kritice, která se na něj snesla v souvislosti s e-mailem pro poslance z hnutí ANO. V něm jim vysvětluje, koho mají či nemají volit s ohledem na jejich vztah k České televizi, jejímu šéfovi Petru Dvořákovi a ke hnutí ANO. Jeho celé znění zveřejnil jako první web Info.cz.

Po Berkovcově odvolání volali poslanci z řad opozice. Například předsedovi poslanců ODS Zbyňku Stanjurovi vadily „šmírácké a udavačské metody“ a vytahování „osobních nechutností“, kdy Berkovec skutečně ve svém e-mailu řešil i některé osobní vztahy kandidátů a jejich vazby. Stanjura proto varoval, že pokud šéf volebního výboru sám na svoje místo nerezignuje, bude sbírat podpisy pro jeho odvolání. Od Berkovce se ale distancovali i někteří jeho kolegové z klubu, například poslankyně Karla Šlechtová.

https://www.facebook.com/SlechtovaKarla/photos/a.1546073938970150/2578996902344510/?type=3

Jenže „nejbližší možná příležitost“ od té doby nenastala, neboť se volební výbor, který svolává právě předseda Berkovec (anebo třetina jeho členů svými podpisy), nesešel. A to přesto, že někteří jeho členové o jeho zasedání žádali. Jednou z nich je například Barbora Kořanová (ANO). „Vznesla jsem dotaz, zda bude výbor svolán. Chtěli jsme dotáhnout navržená témata: Lidice (stížnost na reportáž České televize o Lidicích, kterou podali zástupci Českého svazu bojovníků za svobodu, pozn. red.) nebo návrh na odvolání radního (Zdeňka) Šarapatky. Bylo mi řečeno, že nebude,“ sdělila Deníku N Kořanová.

Kvůli epidemii však, jak Kořanová připomíná, bylo jednání výborů neveřejné a měnily se termíny jejich zasedání. Drtivá většina z nich už ale jedná. Ostatně právě kvůli riziku nákazy bylo zrušeno i jedno únorové jednání volebního výboru. I nyní někteří jeho členové přiznávají, že by zasedání nemělo smysl, protože by si nemohli pozvat hosty.

I další Berkovcův spolustraník, který si nepřál být jmenován, tvrdí, že o svolání výboru žádal už na zasedání klubu hnutí. Členové volebního výboru se podle něj scházejí alespoň jednou za šest týdnů, proto je ze stávající situace, kdy se viděli naposledy 7. února, trochu nesvůj.

„Nechtěl, aby se výbor sešel, protože by

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější