Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Po brexitu koronavirus. Stovky českých rodin na severu Anglie drtí nedostatek peněz. Vrátí se?

Tomáš Kostečka, který už několik let vede v Leedsu českou školu Comenius a během pandemie pomáhá českým emigrantům, kteří se na severu Anglie dostali do problémů. Na fotografii v jedné z rodin. Foto: Dora Martinková
Tomáš Kostečka, který už několik let vede v Leedsu českou školu Comenius a během pandemie pomáhá českým emigrantům, kteří se na severu Anglie dostali do problémů. Na fotografii v jedné z rodin. Foto: Dora Martinková

Za lepším životem i prací do severní Anglie odešly tisíce Čechů, jakmile mohly. Na začátku 90. let a po vstupu ČR do Evropské unie. Letos přišla dvojitá rána – komplikace s brexitem a hlavně pandemické karanténa a ztráty příjmů. Zůstat, nebo se vrátit? O nesnázích, nezištné pomoci i naději v mladých píše v reportáži z Bradfordu a Leedsu Ivan Kytka.

Na třísetkilometrovém úseku poloprázdné dálnice M1 z Londýna do Leedsu bliká co chvíli snadno srozumitelné návěští: „Only Essential Travel.“ Jen nezbytné cesty. Jízdy autem jsou při plošné karanténě povoleny na Britských ostrovech jen v naléhavých situacích.

Kdyby angličtina uměla ohýbat své slovní druhy, „emergencies“ (naléhavé situace) by teď skloňovala ve všech pádech.

NEPOUŽÍVAT
Zůstaňte doma. Jen nezbytné jízdy. Světelná tabule na anglické dálnici během pandemie. Foto: Dora Martinková

Dokládají to zkušenosti Tomáše Kostečky.

Tomáš Kostečka už pár let vede v Leedsu českou školu Comenius. V posledních dnech ji musel převést na středisko komunitní pomoci tisícovkám českých občanů, kteří se na severu Anglie ocitli v nouzi.

Podle Kostečky žije v severní Anglii možná až 15 000 občanů České republiky. Ti se teď často ocitli hned pod dvojím kladivem nepříznivých okolností. Ke komplikacím s brexitem přibyla krize spojená s plošnou karanténou kvůli koronaviru. A její finanční dopady.

Možná až 1600 Čechů v Británii se ocitlo na pokraji existenčního krachu. Na britské poměry drastická opatření vedla k uzavření nejen obchodů a prakticky všech úřadů, ale také k odstavení provozu velkých firem, které nejsou považovány za klíčové pro chod země.

Zatímco zaměstnancům na výplatních páskách vyplácí vláda už třetí měsíc po sobě osmdesát procent platu (do výše 2500 liber), pracovníci přes zprostředkovatelské agentury (na tzv. nulových kontraktech) se ocitli přes noc bez příjmu.

Ve zvlášť obtížné situaci se ocitlo několik stovek českých rodin, které stále čekají na udělení statusu usedlíků z EU, zakotvujícího jejich práva po skončení přechodného období brexitu (to podle současné situace skončí 31. 12. letošního roku). Počítačový systém jejich žádost o finanční podporu nedokáže vyřídit a odmítá je.

České úřady za této situace alespoň zmírnily pravidla, za kterých mohou krajanské spolky v Británii nakládat s českými vládními granty. Tomáši Kostečkovi to pomáhá zásobovat v nejnaléhavějších případech rodiny v nouzi základními potravinami. Do každodenní potravinové pomoci jsou zapojeni také angličtí dobrovolníci a anglické charitativní organizace přímo v Leedsu.

NEPOUŽÍVAT
Tomáš Kostečka z české školy Comenius v Leedsu na nákupu potravin pro české emigranty v Leedsu v potížích. Foto: Dora Martinková

„Když agentury nebo klienti odříznou sociálně slabší rodiny od příjmu, přestanou jako první platit nájem, který je obvykle největší položkou rodinného rozpočtu. A stačí jeden měsíční výpadek a majitelé se snaží nájemníky, včetně rodin s malými dětmi, vystěhovat na ulici,“ popisuje svízelnou situaci český učitel, který ze svého domku na okraji Leedsu řídí organizaci Česká obec.

„Go East (Life is Peaceful There)“

Na krizové telefonní lince, o které se lidé dozvídají z facebookových stránek, vyřizoval za čtyři březnové týdny 3780 žádostí, včetně téměř osmi stovek proseb o pomoc s návratem do České republiky. „Zhruba

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější