Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Srbská balada o krvavé košili. Protesty v Bělehradu vyprávějí příběh země, kterou dusí bláto

"Abychom Srbsko vytáhli z bláta / aby už nebyly krvavé košile" - protivládní protest v Bělehradě a výzva k jeho pokračování. Foto: Reuters, Facebook, Deník N
„Abychom Srbsko vytáhli z bláta / aby už nebyly krvavé košile“ – protivládní protest v Bělehradě a výzva k jeho pokračování. Foto: Reuters, Facebook, Deník N

Začalo to zbitým opozičním politikem, chtělo by se říct. A svým způsobem by to byla pravda. Jedna krví potřísněná košile však k pochopení toho, proč se v Srbsku opět rozhořely protivládní protesty, zdaleka nestačí. Ledacos napoví slova prezidenta Aleksandra Vučiće: „Ať se vás klidně sejde i pět milionů. Nepodlehnu tlaku ulice jako Macron.“

Blížil se páteční večer a do ulic města Kruševac ve středním Srbsku se pomalu kradla tma – čas hodit práci alespoň na chvíli za hlavu. Jenže Borko Stefanović s kolegy jí zrovna měli plné ruce. Nedaleko centra města totiž plánovali shromáždění Svazu pro Srbsko.

Na neklidné politické scéně v Srbsku, jejíž otěže čím dál pevněji svírá vládnoucí Srbská pokroková strana (SNS) vybudovaná kolem expremiéra a dnes prezidenta Aleksandra Vučiće, se Svaz pro Srbsko může jevit jako nováček. A svým způsobem jím také je: vznikl teprve počátkem letošního září.

Ve skutečnosti ovšem sdružuje hned deset politických uskupení. Novějších hnutí jako Společně pro Srbsko i zkušených tradičních stran v čele s Demokratickou stranou, která si v 90. letech vydobyla pozici odporem proti režimu Slobodana Miloševiće a u nás ji známe například ve spojitosti s vraždou jejího předsedy, premiéra Zorana Đinđiće.

Nyní, skoro dvacet let po Miloševićově pádu, vstoupila Demokratická strana do aliance, jejímž hlavním cílem je zlomit nebo alespoň omezit moc Vučićovy SNS. Údajný „Vučićův fašistický režim“, slovy některých opozičních politiků.

„Napadli nás zezadu, fašisticky a zbaběle“

Ale nepředbíhejme. Zatím je pořád pátek 23. listopadu a v Kruševci se má k dílu jeden ze zakladatelů Svazu pro Srbsko Borko Stefanović. Také on dlouho nesl barvy středolevé Demokratické strany, ale před třemi lety se s ní názorově rozkmotřil a založil si svému srdci bližší Levici Srbska. Teď pospíchá na mítink – o tom, že místo něj bude spěchat do nemocnice, pochopitelně zatím nemá ponětí.

rozhovoru pro srbský VICE později popíše, že si té skupinky mladých mužů v bundách s kapucemi povšiml už předtím: „Sledovali nás a fotili.“ Jenže pak ti pozorovatelé odněkud vytáhli kovové trubky, s nimiž se na Stefanoviće vrhli; jeden z úderů mu rozsekl hlavu v týlu. „Myslím, že jsem měl štěstí v neštěstí. Kdyby mě praštili o něco výš nebo níž, nejspíš bych tu s vámi nemluvil,“ řekne o pět dní později reportérce VICE.

Bitému politikovi vyběhli na pomoc dva aktivisté Levice Srbska; jednomu útočníci vyrazili zuby a rozsekli ústa, druhého několikrát přetáhli po hlavě. Pak se dali na útěk, zatímco se Stefanović v krví potřísněné košili

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Balkán

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější