Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Válka je pro nás betonové téma, s tím nic nenaděláte. Novotný vděčí Koněvovi za to, že se narodil, říká ruský profesor

Oleg Soloduchin strávil dětství v Praze, dnes učí na státní Vysoké škole ekonomiky. Foto: archiv O. Soloduchina
Oleg Soloduchin strávil dětství v Praze, dnes učí na státní Vysoké škole ekonomiky. Foto: archiv O. Soloduchina

Ruská školačka Karolina Čornych si oblékla dětskou vojenskou uniformu, jen boty si nenazula. Holými chodidly si stoupla na dřevěné desky pobité hřeby. Je jí 11 let. Vydržela na hrotech stát hodinu a 17 minut. Tento rekord věnovala veteránům Velké vlastenecké války. Podle ruského akademika a politického technologa Olega Soloduchina i oslavy vítězství nabývají absurdních podob, konflikt kolem odstranění sochy maršála Koněva z Prahy 6 ale považuje za výsledek provokace z české strany.

Zdá se vám způsob, jakým školačka Karolina Čornych uctila tuto významnou událost, patřičný?

Jakoukoliv ideu, jakékoliv hnutí můžete dovést do absurdní podoby. To je typické pro období postmoderny – když jeden svět odchází a druhý ještě nepřišel, když jakákoliv pravidla, tradice nebo hodnoty přestanou mít absolutní charakter. Bohužel se to děje právě s oslavami vítězství.

„Nemohla jsem si dovolit to vzdát.“ Jekatěrinburská školačka stála 75 minut na hřebících a věnovala tento rekord veteránům.

V pátek zveřejnilo ruské ministerstvo obrany nové, dosud utajované dokumenty o osvobození Prahy jednotkami maršála Koněva, kvůli jehož soše se dramaticky zhoršily vztahy mezi ČR a Ruskem. Nezdá se vám, že komentář k nově zveřejněným archiváliím je poněkud zavádějící, když například tvrdí, že se o Prahu bojovalo po celý 9. květen, zatímco my víme, že Rudá armáda město obsadila prakticky bez boje?

Zdá. I když na druhou stranu, co vlastně pokládat za boj? Pokud zlomení jednotlivých ohnisek neorganizovaného odporu, pak takové situace tam nastaly. Dokumenty to dokazují.

Moskva zveřejnila archivní dokumenty o příchodu Rudé armády do Prahy. Zdroj: ministerstvo obrany RF

Koněv se stal předmětem vážného sporu mezi Moskvou a Prahou. Má tahle situace nějakého viníka, který si, jak se říká, začal?

Ti, kdo u vás organizovali celou akci s odstraněním památníku maršálu Koněvovi, moc dobře věděli, jaká bude reakce ruské strany. Vše, co je spojeno s Velkou vlasteneckou válkou, s vítězstvím nad nacistickým Německem, Rusko vnímá velmi citlivě.

Když říkáte Rusko, myslíte tím ruské politické vedení, nebo ruskou společnost?

Myslím obojí. Všechny. V tomto případě vedení země vyjadřuje názory a pocity převážné části národa. Pro nás Rusy je vítězství ve válce

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rusko

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější