Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Záchranné síto ministerstva kultury má moc velké díry. Malé nakladatele mohou zachytit jen přivřené oči resortu

Knihex byl tradičně veletrh malých nakladatelů. Foto: Knihex
Knihex byl tradičně veletrh malých nakladatelů. Foto: Knihex

Ministr kultury Lubomír Zaorálek vypsal na pomoc nakladatelům hned dvě dotační řízení a nalil do nich dohromady 35 milionů. „Pokud nám někdo propadl, tak je najdeme,“ dušoval se v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Jeho sítem přesto propadla řada malých nakladatelů. Resort jednal „rychle a efektivně“ místo toho, aby přizpůsobil systém. Teď se zdá, že alespoň přivře oči.

Že Zaorálkovým sítem propadala řada malých nakladatelství, se ukázalo hned po vypsání druhého kola dotačního programu na podporu literatury. Do něj ministerstvo kultury v souvislosti s pandemií koronaviru vložilo kromě původních 15 milionů dalších 20 milionů. Záhy po vyhlášení dotačního řízení ovšem na problémy grantového programu upozornila platforma Knihex, která sdružuje malé nakladatele.

V otevřeném dopise adresovaném přímo Zaorálkovi sdružení upozorňuje, že ministerstvo kultury sice navýšilo prostředky na podporu literatury, nezměnilo ale grantové podmínky tak, aby se do nich vešli obzvlášť nezávislí nakladatelé. Na dotace si sáhne pouze ten nakladatel,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější