Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zachraňte Petrkov! Umělci, spisovatelé a místní patrioti vyzývají kraj, aby koupil Reynkovu usedlost

O osudu usedlosti v Petrkově na Havlíčkobrodsku, kde žil básník a grafik Bohuslav Reynek, se rozhodne do poloviny června. Foto: ČTK
O osudu usedlosti v Petrkově na Havlíčkobrodsku, kde žil básník a grafik Bohuslav Reynek, se rozhodne do poloviny června. Foto: ČTK

Vlna podpory se zvedla za zachování rodinné usedlosti v Petrkově, se kterým je svázán život grafika a básníka Bohuslava Reynka a jeho manželky, básnířky a překladatelky Suzanne Renaudové. Současní majitelé ho na konci března nabídli přes realitní kancelář M&M reality k prodeji. Kulturní obec teď apeluje na Kraj Vysočina, aby ho koupil. Čas na rozhodnutí se ale rychle krátí.

„Petrkov je vzácná památka, která patří neodmyslitelně ke kulturnímu dědictví Vysočiny. Vložené prostředky se časem vrátí zpět i s úroky jako vyšší společenská hodnota,“ píší iniciátoři výzvy Zachraňte Petrkov! Kraji Vysočina, ve které apelují, aby rodinný statek Reynků koupil. Dům s jedinečnou historií a geniem loci tak bude moct jedinečným způsobem představovat výtvarné a literární dílo Bohuslava Reynka, jeho blízkých i souputníků.

Dům nabídla k prodeji vnoučata Bohumila Reynka a Suzanne Renaudové za více než dvacet milionů korun už na konci března. Přestože realitní kancelář M&M reality nabídla v první řadě usedlost s polnostmi, lesy i dvěma rybníky Kraji Vysočina, Národnímu památkovému ústavu, obci Lípa, ve které se nachází, i nedalekému Havlíčkovu Brodu, nikdo z nich o literární svatostánek neměl zájem.

Když se filmová dokumentaristka Ljuba Václavová dozvěděla, že by se měl „zámeček“, jak je někdy usedlost označovaná, dostat do soukromých rukou a hrozí, že by se úplně zavřel veřejnosti, zmobilizovala své přátele. „Když jsem viděla, že je Petrkov k prodeji, obrátila jsem se na Miloše Vystrčila (předseda Senátu, zastupitel Kraje Vysočina a jeho bývalý hejtman, pozn. red.), že se s tím musí něco dělat,“ vysvětluje Ljuba Václavová.

Bohuslav Reynek na fotce Jaroslava Krejčího. Foto: archiv Jaroslava Krejčího

Společně s básníkem a spisovatelem Milošem Doležalem, krajinářskými architekty Markétou a Petrem Veličkovými za podpory Vystrčila sepsali výzvu a pustili ji do oběhu.

„Původně jsme oslovili dvacet až třicet lidí pohybujících se v kulturní oblasti. Teď ale výzvu podepisují i lidé z Francie a Polska,“ popisuje Velička, který ani netušil, že by mohl dopis vyvolat takovou odezvu. Ke čtvrtečnímu večeru ji podepsalo na sto lidí, v sobotu dopoledne už nesla přes 870 podpisů.

Času není nazbyt

Výzva má primárně sloužit jako

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Památková péče

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější