Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Mizející dystopie, Zuckerbergův „nejvyšší soud“ a noviny, které se čtou, ale neprodávají

Notes. Ilustrační foto: Deník N
Notes. Ilustrační foto: Deník N

Čtvrtečním děním vás provede Adam Hecl.

Pokud jste na začátku nouzového stavu nakoupili stovky plechovek fazolí, kila droždí a pušku, je možné, že jste současnou situací zklamaní. Život při epidemii koronaviru jako by se vracel do normálu. Vize apokalypsy se nenaplňují, obchody se otevírají a státy zjišťují, kdo se s epidemií vypořádává nejlépe.

Po zveřejnění výsledků velkého testování už v Česku minimálně víme, kterou cestou jít nemá smysl. Testy ukázaly, že se jen tak rychle nepromoříme. I v těch nejpostiženějších oblastech v Česku sahá promořenost tak ke čtyřem procentům. Celorepublikově je to někde okolo půl procenta. Více v článku Petra Koubského.

Ještě nás čeká dlouhá cesta, minimálně na několik měsíců. I proto Sněmovna schválila zákon, který dává ministru zdravotnictví Vojtěchovi více pravomocí. Těm z vás, kterým při slovech o posílení moci jednoho člověka kontrolka možné apokalypsy zase začala blikat, dodávám: zákon má platit jen do konce roku 2020.

Ze všech možných dystopických scénářů se další podařilo alespoň zdržet: Možná globální diktatura korporací to bude možná mít těžší. Facebook totiž představil prvních dvacet členů svého „nejvyššího soudu“, tedy orgánu zvaného Oversight Board. Mezi nimi jsou například také bývalá dánská premiérka Helle Thorning-Schmidtová, jemenská nositelka Nobelovy ceny za mír za rok 2011 Tawakkol Karmanová i bývalý šéfredaktor britského deníku Guardian Alan Rusbridger.

Rada nespadá pod Facebook, její rozhodnutí ale budou pro sociální síť závazná: když o něčem rozhodne, Facebook to do týdne musí splnit. Má právo posuzovat rozhodnutí administrátorů, rozhodovat sporné případy a měnit pravidla Facebooku a Instagramu.

Je to vůbec poprvé, kdy takhle velká sociální síť k podobnému kroku přistoupila. Snad se tedy po facebookovém nejvyšším soudu nedočkáme i facebookového vězení či policie.

O čem jsme psali dál

Významná česká vydavatelství sahají k úsporným opatřením. A je to trochu paradoxní: i když si zprávy zjišťuje kvůli současné krizi víc lidí, čtou je hlavně na internetu, pro tištěné noviny se vypraví málokdo. A propady příjmů zažívají i inzerenti, čímž trpí média, která jsou placena z reklam.

Senior z Česka původem z Iráku vystudoval několik vysokých škol, přesto pracuje v továrně. A teď mu hrozí až dvanáctileté vězení. Před třemi lety totiž poslal přes padesát tisíc korun svému synovi, který byl členem Islámského státu. Nejedná se přitom o žádného extremistu, jak koneckonců přiznává i zdroj Deníku N, který je s vyšetřováním obeznámen. „Nejde o radikála. Ale peníze poslal a naplňuje to skutkovou podstatu trestného činu financování terorismu,“ podotýká. Případ popsal Lukáš Prchal.

Dva významné americké oděvní řetězce dnes oznámily bankrot: Američany přestane oblékat luxusní značka Neiman Marcus a stálice trhu J.Crew. Asi si zkrátka nenechaly „vatu“ na horší časy. Mohly se zeptat, Češi by poradili.

V zítřejší sváteční den noviny nevycházejí, ale pokud čtete tento Notes nedlouho po jeho vydání a vyjdete ven, ještě možná najdete nějakou otevřenou trafiku, kde si dnešní vydání i s víkendovou přílohou Kontext můžete koupit.

Někteří z kolegů mi vyčítali, že jsou mé Notesy příliš depresivní. Co na to říct. Jako odlehčení na závěr přikládám odkaz na stránku s komiksy o Garfieldovi. Ale bez Garfielda.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější