Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Nečekáme speciální zacházení, ale chceme dodávat do Česka.“ Firmy investovaly miliony, kde respirátory skončí, je nejisté

Ochranné masky. Ilustrační foto: ČTK
Ochranné masky. Ilustrační foto: ČTK

Nové výrobní linky na ochranné pomůcky vznikají v posledních týdnech v celé České republice. Potvrzují to zástupci společností, které přilákala vysoká poptávka na trhu i snaha pomoci špatně zásobeným zdravotníkům. Česko se tak v následujících měsících může stát téměř soběstačné. Už nyní ale výrobci připouštějí možnost, že jejich produkce spíš skončí v zahraničí. Garance odkupu v Česku totiž chybí.

Desítky milionů korun vynaložily české firmy, které se rozhodly skoncovat se závislostí Česka na importu ochranných pomůcek, především nedostatkových roušek a respirátorů. Ty musela česká vláda po vypuknutí koronavirové epidemie narychlo shánět na zahraničních trzích, drtivá většina jich do Česka doputovala z Číny. To vše za nemalé peníze. Ceny respirátorů se v březnu zvedly o stovky procent, prudce zdražila také vytížená nákladní letecká doprava.

Již v polovině roku přitom může v českých firmách fungovat o patnáct výrobních linek více, než kolik jich bylo v době před koronavirem. Dost na to, aby bylo Česko soběstačné.

Zájemci o výrobu se přitom rekrutují z různých odvětví průmyslu – ať už jde o textilní závody, firmy specializující se na obalové materiály, nebo společnosti, které se ve zdravotnictví pohybují již několik let. „Investice v našem případě dosahuje desítek milionů,“ vysvětluje Jan Peška z české společnosti Royax. Ta sice v odvětví zdravotnických pomůcek není nováčkem, ale doposud se zaměřovala především na lehátka do vozidel záchranné služby.

Firma si jako některé další společnosti objednala výrobní linku ze zahraničí, například v Číně se jejich produkcí zabývají asi tři desítky firem. K jejímu nákupu přesto Royax musel využít zahraničních kontaktů. „Především jsme chtěli pomoci českým lékařům. Až se nám to povede, můžeme se soustředit na export,“ doplňuje Peška.

Motivace nových hráčů na českém trhu je obdobná – v první vlně chtěli pomoci českému zdravotnictví, nyní mají v plánu snížit závislost Česka na produktech z Číny a dosáhnout aspoň částečné soběstačnosti, která je podle hlasů z trhu již reálná.

V praxi jí ale

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější