Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

O demokracii se přichází v hlavách, ne ve volbách

Premiéři Maďarska a ČR Viktor Orbán a Andrej Babiš. První už podle organizace Freedom House nestojí v čele demokratické země. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Premiéři Maďarska a ČR Viktor Orbán a Andrej Babiš. První už podle organizace Freedom House nestojí v čele demokratické země. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Komentář Jana Moláčka: Kde na sestupné trajektorii od demokracie k autokracii leží pomyslný bod zlomu, odkud už není návratu? Nachází se pouze na linii institucionálních změn? Anebo je bludný kořen, který pokud společnost mine, má autokracie na dlouhá léta vyhráno, nutné hledat spíš v naší kolektivní psychice? A jak daleko k němu máme?

Maďarsko už není demokracie – k takovému závěru dospěla ve své každoroční analýze vývoje v postkomunistických zemích americká nevládní organizace Freedom House.

Maďarský propad je přitom nejhlubší ze všech 29 sledovaných zemí od roku 1995, kdy organizace začala průzkum s názvem Nations in Transit zveřejňovat.

V roce 2010, kdy se Viktor Orbán stal podruhé maďarským premiérem, měla jeho země na škále od jednoho do sedmi bodů výsledek 5,61, který ji řadil mezi „konsolidované demokracie“, dokonce mezi tři nejlepší. V roce 2015 se poprvé propadla pod hranici pěti bodů do kategorie „semikonsolidovaných demokracií“.

Orbán je od té doby u moci nepřetržitě až do dneška, kdy nejnovější report přidělil maďarské demokracii skóre 3,96. Což znamená, že už o demokracii nejde. Pod hranicí čtyř bodů totiž začínají jiné typy režimů. Maďarsko se podle analytiků Freedom House stalo „přechodným/hybridním režimem“.

Pro srovnání, Česko je stále konsolidovanou demokracií s 5,64 body. Nejlépe je na tom ze všech sledovaných zemí Estonsko (skóre 6,07), nejhůře Turkmenistán (1,00).

Nejde o jasnou hranici, ale o směřovaní

Popírači maďarské reality nad výsledkem jistě mávnou rukou jakožto nad výplodem „politické neziskovky“, navíc americké čili nepochybně „liberální“, „neomarxistické“ a kdovíjaké ještě. Jenže

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější