Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Project Athena: nové certifikace pro TOP notebooky!

Každý by chtěl tenký notebook, který vydrží dlouho na baterii, je tenký, má dotykový displej a podává stabilní výkon. Proto se společnost Intel rozhodla, že zavede nový standard zvaný Project Athena. Co to znamená a jak takový notebook poznáte?

Základní myšlenka certifikace Project Athena

Vybrat si kvalitní notebook na práci nebo zábavu je pro mnoho uživatelů zbytečně náročné. Hromadě hardwarových konfigurací často rozumí jen úzká skupina geeků a ne každý má takového přítele na telefonu k dispozici. Intel proto definoval tři základní oblasti, ve kterých musí moderní zařízení vynikat tak, aby to mělo pro každého uživatele viditelný přínos. Tady jsou:

  • Notebook musí být okamžitě po probuzení připravený k práci včetně bezpečného přihlášení k uživatelskému účtu.
  • Výkon na baterii bude za každých okolností identický jako při zapojení do sítě.
  • Uživatelsky přívětivý dotykový displej s Full HD rozlišením a úhlopříčkou 12 až 15,6”.

Výsledkem toho všeho je úplně nový stupeň certifikace pro notebooky zvaný Project Athena, symbolizovaný nálepkou, kterou se bude pyšnit každý výrobce. A samozřejmě se takové notebooky objeví i v nabídce na Alza.cz.

10. generace mobilních procesorů Intel pohání ty nejlepší notebooky

S novými mobilními procesory Intel® Ice Lake si zajistíte výrazný výkonnostní posun vpřed. Intel se totiž technologicky vůbec nezastavil, a naopak přidává do kroku. Ostatně s vyšším výkonem získáte i delší výdrž baterie, silnější grafický čip nebo podporu nejmodernějších technologií v čele s Thunderbolt™ 3 (USB-C) nebo Intel® WiFi 6. Jsou to zkrátka procesory, které obslouží všechny typy uživatelů včetně nejnáročnějších profesionálů.

Díky úspornému výrobnímu procesu jsou čipy Intel Ice Lake výkonnější, a dokonce používají zbrusu nové technologie strojového učení a AI jako Intel® Deep Learning Boost. Díky tomu výrazně klesá spotřeba, což ve výsledku znamená, že takový notebook zvládne klidně i 9 hodin reálného provozu (připojení na WiFi, otevřených mnoho oken prohlížeče), případně až 16 hodin při sledování lokálně uloženého videa.

To jsou parametry, které vám budou závidět i majitelé mnohem dražších zařízení včetně Apple MacBook Pro. Ostatně Project Athena je plánovaný jako přímá konkurence právě pro notebooky od společnosti Apple. A na to slyší i výrobci, kteří uvedli hned několik laptopů vyhovujících certifikaci Athena Project. Namátkou jmenujme Dell XPS 13. Acer Swift 5, HP Spectre x360 nebo Lenovo Yoga C940.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Inzerce

V tomto okamžiku nejčtenější