Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Švédové se od malinka učí, jak „procítit“ přírodu. Imigrantům má les pomoci k větší integraci

Schopnost rozdělat oheň i ve sněhu Švédové kupodivu docela často využijí. Foto: Iva Vokurková, Deník N
Schopnost rozdělat oheň i ve sněhu Švédové kupodivu docela často využijí. Foto: Iva Vokurková, Deník N

Švédský deník Ivy Vokurkové: Rozlohou největší skandinávská země nepřitahuje turisty světoznámými památkami, jejím hlavním lákadlem je příroda. Žít s ní v souladu je podstatou severského konceptu „friluftsliv“. Švédové mu přivykají už od školky a zůstávají mu věrní i během pandemie.

Je kolem nuly, severošvédskou krajinu pokrývá ztěžklý sníh, zima nám zalézá pod rukavice. Cesta na kopec je zledovatělá, romantický výhled na město Umeå se ztrácí v mlze a dešti. Psa by ven nevyhnal. Švédy ano. „Neexistuje špatné počasí, jen špatné oblečení,“ praví severské přísloví, a tak se i v tomto nečase na parkovišti pod kopcem tísní několik aut.

Zrychlíme, aby na nás zbylo grilovací stanoviště. Uf, poslední je volné. Můj šestnáctiletý bratr zkušeně seká nožíkem z polen, která sem každý týden vozí městská služba, třísky, pod ně strká březovou kůru. Zapřísáhlý youtuber ví, jak rozdělat oheň v dešti? „Učili nás to tady ve škole,“ odvětí. „Někdy ti nepomůže ani březová kůra, musíš ji oškrábat z vnitřní strany a ten prášek použít jako základ,“ vysvětluje mi.

Zálesácké dovednosti a zásady zodpovědného pobytu v přírodě se švédské děti učí v předmětu zvaném Friluftsliv, tedy doslova život na čerstvém vzduchu. S učitelem si během vycházek do přírody připraví večeři v kotlíku, spí pod širákem, loví ryby a učí se poznávat jedlé houby a bobule.

V rámci „sportu a zdraví“, jak říkají hodinám tělocviku, vysekávají díry v ledu a koupou se v zamrzlém jezeře. Oblečení, aby se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Švédský deník

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější