Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nejsou Němci, nejsou kšefty. „Je to tu jak za minulého režimu,“ zlobí se podnikatelé v pohraničí

V Dolní Poustevně ve Šluknovském výběžku mohou zákazníci narazit jen na cedule s nápisem "Zavřeno". Foto: František Trojan, Deník N
V Dolní Poustevně ve Šluknovském výběžku mohou zákazníci narazit jen na cedule s nápisem „Zavřeno“. Foto: František Trojan, Deník N

Nepropustné hranice jsou velkou komplikací pro pohraniční obce, kam běžně jezdívají nakupovat Němci, Rakušané či Poláci. Někteří podnikatelé tím ztratili až osmdesát procent zákazníků. S problémy se potýkají i pendleři nebo školáci.

Uzavřené hranice jsou stále nepropustné pro volný pohyb lidí. Je to velká komplikace pro pohraniční obce, kam běžně jezdili nakupovat. Nejen čeští podnikatelé spoléhají na to, že vláda brzy otevře hranice. Zmizelo jim až osmdesát procent zákazníků. Bez nich nemohou dlouhodobě fungovat, ani až bude možné restaurace otevřít.

Hlavní silnici v Dolní Poustevně ve Šluknovském výběžku na Děčínsku směřující do centra lemují obchody s alkoholem a tabákem. Tam Němci jezdí nakupovat levnější tabák a alkohol. Nápisy na nich jsou jako první v němčině, pak až v češtině. Bez Němců v nich ale nemá kdo nakupovat.

„Je to tu najednou úplně bez života. Za normálních okolností se po hlavní třídě prochází desítky lidí. Teď je tu prázdno,“ říká obyvatelka malého města Hedvika Šubrtová.

Starosta Dolní Poustevny Robert Holec v březnu vyzval německé sousedy, aby do obce

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Reportáž

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější