Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Malé dítě v nemocnici bez rodičů? Jako když se dospělý zraní v Číně, říká psycholožka

Psycholožka a psychoterapeutka Barbora Downes říká, že trauma z odloučení od rodičů může být tím větší, čím jsou děti menší. Foto: archiv Barbory Downes
Psycholožka a psychoterapeutka Barbora Downes říká, že trauma z odloučení od rodičů může být tím větší, čím jsou děti menší. Foto: archiv Barbory Downes

Když malé děti nemají v nemocnici u sebe rodiče, hrozí jim dlouhodobé trauma, které se podepisuje i na úspěchu léčby, řekla Deníku N psycholožka a psychoterapeutka Barbora Downes. „Postupně dítě upadne do apatie a přestane na vazbu k rodičům spoléhat,“ upozorňuje v rozhovoru.

Jaký dopad může mít odloučení dítěte od rodičů při pobytu v nemocnici?

Do šesti let věku se dětem vyvíjejí intelektové schopnosti, později má už mnohem větší šanci se se situací vyrovnat, má funkčnější obranné mechanismy a dokáže to líp zvládnout. Čím mladší dítě, tím horší pro něj odloučení od rodičů je. Nemá vybudovaný mechanismus, jak si to racionalizovat, aby překonalo strach a úzkost. Nepochopí to.

Nejhorší je to zhruba do čtyř let. Hlavním prostředkem pro zklidnění a pocit bezpečí je pro dítě osoba, na kterou je emočně navázané. Na začátku nemá žádné prostředky, jak se zklidnit, proto to může dělat jen v náruči matky. Blízký dospělý je pro ně zdrojem bezpečí, dokud nejsou kognitivní schopnosti dítěte vyvinuté.

Existují děti, které dlouhodobé odloučení v nemocnici od rodičů snášejí dobře?

Do šesti let to dobře nezvládá žádné. Ale ty, které jsou obecně odolnější, třeba nemají problém být ve školce, to budou zvládat líp než ty úzkostné, které jsou hodně navázané na maminku.

Když dítě přijde do nemocničního prostředí, trauma

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější