Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Blíží se střet o data o exekucích. Komora tají, kolik na nich vydělává. Poslanci chtějí dát kontrolu státu

Prezidium Exekutorské komory na sněmu v Brně v dubnu 2019. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Prezidium Exekutorské komory na sněmu v Brně v dubnu 2019. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Navrhované změny ohledně exekucí se mohou dotknout i jejich registru. Centrální evidenci exekucí spravuje Exekutorská komora, čelí však stížnostem, že státu ani veřejnosti nezpřístupňuje data v potřebné míře a kvalitě. S těmito informacemi navíc obchoduje a odmítá sdělit, jaký z toho má příjem. Sněmovní podvýbor pro exekuce proto doporučil návrh, aby registr vedlo ministerstvo spravedlnosti. Proti je ale resort i komora.

S návrhem na odejmutí Centrální evidence exekucí (CEE) komoře a její přesun pod ministerstvo přišel šéf poslanců za hnutí Starostové a nezávislí Jan Farský. Podle něj nelze problém exekucí řešit bez přesných informací.

„V současnosti se ministerstvo i odborná veřejnost hrozně těžko dostávají k datům kolem exekucí. Dostanou jen to, co se jim Exekutorská komora rozhodne dát,“ říká Farský. „Správně vládne jen ten, kdo má data, a je nesmyslné, aby je měla komora, ale ne stát, který je regulátorem,“ dodává.

Návrh získal podporu na jednání klíčového sněmovního podvýboru pro exekuce minulý týden. „Na podvýboru to bylo doporučeno ke schválení,“ potvrzuje jeho předseda, lidovecký poslanec Marek Výborný.

„Když už stát převedl pravomoci na soukromé exekutory, měl by mít aspoň data, aby

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Exekuce

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější