Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Přestaňte zavírat lidi do ústavů, koronavirus obnažil slabiny systému, vyzývají Maláčovou akademici

Ústav ve Vejprtech na Chomutovsku. Většina jeho obyvatel zde stráví celý svůj život. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ústav ve Vejprtech na Chomutovsku. Většina jeho obyvatel zde stráví celý svůj život. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Organizace Jednota pro deinstitucionalizaci sdružující poskytovatele sociálních služeb sepsala otevřený dopis ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové. Upozorňuje v něm, že pandemie koronaviru odhalila neudržitelnost současného systému ústavní péče, a vyzývá k jeho zrušení. K výzvě se přidalo také šestnáct předních akademiků.

Ačkoliv jsou dospělí, nemají možnost vybrat si, co budou jíst, kdy budou vstávat, kdy se vykoupou, co si oblečou. Na pokoji jsou s lidmi, které si za své spolubydlící nevybrali, možnost jejich svobodné volby je omezena na minimum.

Takto často tráví celý svůj život více než třicet tisíc lidí s postižením žijících v ústavech. Obdobné podmínky zažívají ale i další tisíce dětí v kojeneckých ústavech a dětských domovech nebo senioři v domovech důchodců.

„Charakter života lidí v ústavech je ve všech ohledech zmrzačen. Ačkoliv tuto skutečnost víme už půl století, v Česku se s tímto chronickým problémem nic zásadního neudělalo,“ konstatuje odborník na sociální péči Oldřich Matoušek z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

„Současná pandemie obnažila všechny nedostatky, které ústavní model má, a poukázala na jeho nevhodnost. Proto jsem se rozhodl připojit k apelu na změnu,“ řekl Deníku N.

Otevřený dopis s podpisy šestnácti akademiků včetně Matouška zaslala Maláčové Jednota pro deinstitucionalizaci dnes ráno. Signatáři ve společném apelu vyzývají ministryni, aby její úřad

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější