Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vojtěch víc pravomocí nedostane. Vláda místo toho chce změnit ústavní zákon

Adam Vojtěch (za ANO). Foto: Ondřej Deml, ČTK
Adam Vojtěch (za ANO). Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na dnešní jednání vlády přinesl návrh zákona, který měl posílit pravomoci jeho resortu v boji proti epidemiím. Vláda však jednání přerušila s tím, že půjde cestou novely ústavního zákona o bezpečnosti. Tu připraví ministerstvo vnitra. Vojtěchův návrh měl dát vládě do rukou možnost vyhlašovat mimořádná opatření i bez nouzového stavu.

Vojtěch v posledních dnech opakoval, že se v novele jedná o „přesnější vydefinování kompetencí“, jak naposledy zmínil například pro Radiožurnál.

„Cílem návrhu zákona je reagovat na dosavadní zkušenosti související s epidemickým šířením onemocnění covid-19 a upřesnit a rozšířit v zákoně již zakotvená mimořádná opatření k předcházení nebo odvracení bezprostředních dopadů případné epidemie na zdraví obyvatel,“ stojí v jednostránkové předkládací zprávě. Vojtěchův úřad dále píše, že „širší škálu specifických opatření“ chce pro možné nové hrozby pro veřejné zdraví, a to nejen pro ty, které jsou infekčního původu.

V jedenáctistránkové důvodové zprávě ministerstvo zdravotnictví napsalo, že cílem je včas nákazu diagnostikovat, nemocné rychle izolovat od zdravých osob a ovlivnit šíření nákazy v populaci, a to právě například omezením shlukování či poskytování vybraných služeb.

Ministerstvo mělo podle návrhu mít možnost třeba na celém území zakázat

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější