Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vede výzkum nové vakcíny. „Média už toho stihla zase tolik zkreslit,“ zlobí se lékařka a poslankyně za ANO

Gabriel Kuchta, Deník N
Gabriel Kuchta, Deník N

Předsedkyně zdravotního výboru za hnutí ANO a přednostka preventivní kardiologie z pražského IKEM Věra Adámková povede výzkum nové vakcíny na covid-19. V rozhovoru pro Deník N hovoří i o velké studii promořenosti, na níž se IKEM podílel tím, že vyšetřoval rizikové pacienty. „Pro nás je skutečně velmi důležité, abychom měli data českých občanů. Abychom si odteď mohli povídat sami o sobě a nemuseli přejímat cizí výsledky,“ říká.

Povedete tým vědců, kteří vyvíjejí vakcínu na covid-19. Proč zrovna vy?

Protože mám zkušenosti s vedením týmu a jsem profesorka epidemiologie. Navíc jsem tam za IKEM a ten má zkušenosti z výzkumu, který tam probíhá desítky let.

Kdy jste se dozvěděla, že budete hlavou výzkumu?

Někdy na počátku března.

Takže se s vámi počítalo od začátku?

Nejspíš se se mnou počítalo.

Já jen, že jsme spolu minulý týden dlouze mluvily, mimo jiné i o vakcíně, a nic jste neřekla.

Nebyl k tomu důvod.

Jak konkrétně se na výzkumu bude podílet IKEM?

IKEM bude provádět klinickou část výzkumu.

Věra Adámková
je kardioložka. V pražském IKEM působí ve funkci přednostky Pracoviště preventivní kardiologie. V roce 2014 za hnutí ANO neúspěšně kandidovala do Senátu. Od roku 2017 je poslankyní a šéfuje výboru pro zdravotnictví. Loni spolu s Andrejem Babišem a Tomiem Okamurou obdržela bludný balvan za „blábolení a šíření pitomostí v oblasti zdravotnictví a vědy“. Při vyhlašování anticeny zdůraznil Český klub skeptiků Sisyfos její výrok: „Právě proto, že jsem certifikovaný homeopat, musím říct, že je naprosto špatně, kdyby se pustily tyto léky do prodeje, protože obsahují velmi závažné látky, byť tedy v malém ředění, které mohou lidské tělo poškodit.“

Na tiskové konferenci jste zmiňovali, že IKEM poskytne pro výzkum laboratorní hlodavce. Bude výzkum probíhat i přímo v laboratořích IKEM?

To je úplně jedno,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější