Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Moje knihy roku – Jan Moláček. Redaktoři Deníku N vybírají nejlepší knihy, které letos četli

Konec roku dává šanci ke čtenářským ohlédnutím i knižním dárkům. Ilustrační foto: Pixabay
Konec roku dává šanci ke čtenářským ohlédnutím i knižním dárkům. Ilustrační foto: Pixabay

Konec roku je příležitostí k ohlédnutí za čtenářskými zážitky i ke knižním tipům pro ostatní. Redakce Deníku N pro vás na každý adventní den připravila tipy od jednoho z našich redaktorů.

Přiznám se rovnou a bez mučení – spíš, než abych knihy doporučoval, řídil jsem se letos doporučeními jiných. Četl jsem hlavně knížky recenzované a vychválené povolanějšími. Udělal jsem dobře, byly vesměs vynikající.

Můj příspěvek do redakčního adventního kalendáře si proto nedělá ambici být bůhvíjak originální a objevný. Berte ho spíš jako důraznou připomínku: pokud jste TYHLE knížky opravdu ještě nečetli, je nejvyšší čas to napravit.

Jak umírá demokracie

Platí to minimálně o první z nich. Titul kniha roku u mě nemůže získat žádná jiná. Na stupeň vítězů stavím vynikající analýzu procesů vedoucích k pozvolné demontáži demokracie od dvojice politologů Harvardovy univerzity Stevena Levitskyho a Daniela Ziblatta. Koupil jsem si ji v elektronické podobě hned počátkem roku, kdy vyšla anglicky pod názvem How Democracies Die.

Během roku vyšel český překlad s titulem Jak umírá demokracie.

Steven Levitsky a Daniel Ziblatt, Jak umírá demokracie, Prostor 2018. Foto: Prostor

Český překlad nemám k dispozici, citace, které budu níže uvádět, jsou mé vlastní překlady pasáží anglického originálu.

Podstatu textu vystihují obě varianty titulu, anglický s plurálem (democracies) i český se singulárem (demokracie). Kniha totiž popisuje procesy, které vedou ke konci demokracie; popisuje je ovšem na konkrétních příkladech z mnoha (často bývalých) demokracií.

Protože opakování je matka moudrosti, opakuji, čím jsem začal: o téhle knize jste během roku nejspíš slyšeli už stokrát. Pokud jste ji vážně ještě nečetli, nechte všeho (ano, dokonce i čtení mého článku) a hned teď si ji obstarejte.

OK? Kniha ve čtečce nebo na stole? Fajn, můžeme pokračovat.

První dojem, který nejspíš budete mít i vy, je mrazivý – vždyť je to o současném dění v Česku!

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Knihy roku 2018

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější