Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vědecká práce není jako prodej pizzy, hájí laciný pronájem laboratoří šéf vinohradské nemocnice

Petr Arenberger, ředitel FN Královské Vinohrady v Praze Foto: nemocnice
Petr Arenberger, ředitel FN Královské Vinohrady v Praze Foto: nemocnice

Poptávka po testech na koronavirus stále roste. V příštích týdnech přibudou i zájemci z řad samoplátců, kteří vyšetření potřebují po návratu z ciziny. Vinohradská nemocnice kvůli velkému zájmu část testů přenechává soukromé firmě. Pro koho je tato spolupráce výhodnější a proč nemocnice levně pronajímá této společnosti své prostory? Deník N se na podrobnosti ptal ředitele zdravotnického zařízení Petra Arenbergera.

Proč nemocnice pronajala v březnu firmě Scimed Biotechnologies své laboratorní prostory za zhruba 119 korun za metr čtvereční, což je hluboko pod běžnou cenou měsíčního tržního nájemného v pražských Vinohradech?

Centrum aplikované biologie, které v těchto prostorách funguje, je oboustranná spolupráce nemocnice a firmy Scimed Biotechnologies. Je to vědecká služba nemocnici. My už s firmou spolupracujeme delší dobu především v oblasti vývoje dermálních krytů a nanomateriálů, protože se zabývají vývojem léčivých přípravků moderní terapie.

Scimed v nemocničních laboratořích dělá svůj výzkum, ale když přijdeme my s nějakým projektem nebo grantem, tak na něm můžeme s nimi spolupracovat. Pronajaté prostory tak neslouží výlučně k podnikatelské činnosti nájemce, máme do nich stále otevřené dveře. Není to klasická nájemní smlouva. Je tam prostor pro to, že tam mohou pracovat i naši zaměstnanci. Několik jich máme i společných.

Ze smlouvy není úplně jasné, co má z této spolupráce nemocnice. Není tam žádný konkrétní závazek toho, co firma nemocnici poskytne. Smlouva je přitom na osm let.

Konkrétní vědecká aktivita musí vždycky vyjít z pracoviště nemocnice nebo od nájemce jako nový projekt v rámci stávající smlouvy. Jde například o společný grant. Těžko se dá dopředu definovat nápad, který vznikne třeba za půl roku.

Nám se to takto dlouhodobě vyplácí, protože vědecká hodnota výzkumu je vysoká, za spolupráci dostáváme vědecké body. Jen za minulý rok naše nemocnice dostala

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější