Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Tohle je Sparta! Bože, jak hluboko jsem klesla. Filmovou komedii na Letné režíruje Křetínský, scénář píše Ščasný

Zklamaní fotbalisté Sparty po prohraném zápase s Teplicemi. Foto: Kateřina Šulová, ČTK
Zklamaní fotbalisté Sparty po prohraném zápase s Teplicemi. Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Procházka po lize: Fotbalová Letná, prosinec 2018? V mysli se vybaví dva filmy. Deset let stará americká parodie s názvem Tohle je Sparta!. A jemně lechtivá, Zlatým glóbem oceněná italská komedie z roku 1974 Bože, jak hluboko jsem klesla. Jako by se tyto filmy spojily v jeden.

Sparťanští fanoušci si myslí, že režisérem tohoto filmového „spojence“ je klubový majitel Daniel Křetínský, scenáristou sportovní ředitel a trenér na záskok Zdeněk Ščasný. Bylo to ostatně znát na Letné ze skandování během včerejšího ligového zápasu s Teplicemi (0:1). Pokřiky se během utkání stupňovaly: „My chceme Spartu!“, „Bojujte za Spartu!“, „Ščasný ven!“, „Všichni ven!“ A nakonec to nejhorší, ironické: „Hoši, děkujem!“ Transparent vybízel k odchodu i Křetínského.

Těch potup už je moc. 1. Na Spartu dorazila nedůstojná návštěva asi 6500 diváků, což znamená, že dvě třetiny letenského stadionu zely prázdnotou. 2. Porážku zařídil po „přihrávce“ z autu (!) pár minut před koncem teplický náhradník Moulis. 3. Ščasného porazil jeho bývalý podřízený, dlouholetý asistent Stanislav Hejkal, který působil na Spartě i jako skaut. 4. Sparta je po 18. kole v ligové tabulce až pátá. 5. Letenští po 18. kole, tedy více než polovině soutěže, ztrácejí na vedoucí Slavii propastných patnáct bodů, na druhou Plzeň jedenáct.

Rozkaz od nového generálního ředitele Františka Čupra na prosinec zněl jasně: vyhrát všechny tři zápasy, získat devět bodů, a udržet tak přijatelný odstup od prvních dvou příček.

Průběžný výsledek? Zatímco slávisté i viktoriáni v prosinci dvakrát vyhráli, Sparta udělala, jak říkají sportovci, jen jedno velké vejce, tedy nulu. Před týdnem ostudná prohra 1:2 s dvěma vyloučenými a dvěma neproměněnými penaltami na Slovácku, nyní domácí výbuch s Teplicemi. Obojí s týmy, které mají nyní spíš záchranářské starosti než ambice porážet papírové adepty na titul, za jejichž týmy hrají zahraniční hvězdy s milionovými měsíčními platy.

To nemůže náročný sparťanský fanoušek, zvyklý z nedávné doby na pravidelný přísun titulů, jen tak skousnout. Ještěže bylo včera na Letné tak málo diváků, protesty mohly být mnohem divočejší. Z minulosti jsou známé i 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Fotbal

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější