Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Na kontrolu nebyl čas; když nedodají, neplatíme. Vojtěchův šéf nákupů hájí respirátory z Belize a spol.

Miroslav Doležal, šéf nákup na ministerstvu zdravotnictví. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Miroslav Doležal, šéf nákup na ministerstvu zdravotnictví. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Ministerstvo zdravotnictví je v posledních týdnech pod palbou kritiky. Opoziční poslanci podávají na resort podněty k Nejvyššímu kontrolnímu úřadu i trestní oznámení. Důvodem jsou nákupy ochranných materiálů, kterými resort zásobuje například nemocnice. Šéf jednadvacetičlenného nákupního týmu Miroslav Doležal, v běžném „nekrizovém“ životě kontrolor pojišťoven, však kritiku odmítá: „Když je tonoucí pod vodou, rychle mu hodíte cokoliv, abyste ho zachránil.“

Novináři v posledních týdnech upozornili na několik objednávek ministerstva, které přinejmenším vzbuzují pochybnosti. Respirátory či roušky si totiž ministerstvo objednalo v mnoha případech od firem, které se prodeji zdravotnického materiálu nikdy nevěnovaly. Další zase fungují jako prázdné schránky.

Příkladem může být nákup u společnosti De Sol Investment, která má nejasnou vlastnickou strukturu směřující do daňového ráje v Belize a jednatelem firmy je Štefan Püspoki – bývalý svářeč s jedenácti exekucemi. Seznam Zprávy navíc později uvedly, že společnost vyšetřoval Interpol.

Jenže zatímco protikorupční organizace upozorňují na rizika nákupu u podobných firem a opoziční poslanci podávají v té souvislosti podněty ke kontrolnímu úřad či „cifršpionům“, na ministerstvu mají jiný pohled.

Jak pro Deník N vysvětlil šéf nákupního týmu Miroslav Doležal, se svými objednávkami jsou spokojeni a na postupu, který zvolili, by nic neměnili: „Za těch podmínek, za té situace?

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Nákupy v nouzovém stavu

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější