Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Stará, nová, mytická a bizarní Severní Korea. A kauza jednoho kancléře, která by byla ve slušné zemi už vyřešená

Notes. Ilustrační foto: Deník N
Notes. Ilustrační foto: Deník N

Nad zřejmě nejuzavřenějším totalitním režimem dnešního světa visí otazník. Deník N se i nadále věnuje stěžejním kauzám, ale slavíme i jedno výročí. A pokud hrajete videohry, také tu pro vás něco máme. Se čtvrtečními tipy za vámi přichází Adam Hecl.

Dnešní článek kolegyně Magdaleny Slezákové o nezvěstném vůdci Severní Koreje Kim Čong-unovi se čte jako kniha. Ale v momentě, kdy se schyluje k tomu nejnapínavějšímu, skončí. Ne proto, že by na onom místě v dalším čtení bránila platební brána. Ale proto, že ta nejstěžejnější část severokorejského příběhu ještě nebyla dějinami napsána. A nebo se věci, které se mají stát, ještě nestaly, pokud o světě uvažujete deterministicky. Každopádně se Kim na veřejnosti už dlouho neukázal a nikdo, nejspíš až na pár severokorejských pohlavárů, neví, co s ním je.

Na vlnách internetu o Kimovi nejspíš naleznete víc memů než zpravodajských informací. Ostatně jako komickou postavu se ho snažil onálepkovat i úřadující americký prezident. Kim však ani náhodou není „šílenec“, jak ho Trump nazval. Natož komická figurka. Je to lídr, jehož často chaoticky vyhlížející kroky sledují pragmatické cíle. Alespoň v rámci kruté reality severokorejského mikrokosmu. Jeho příběh – z půlky mytologický a z půlky tvrdě ukotvený v realitě – je stejně bizarní jako děsivý. Co se v KLDR stalo, děje a nejspíš stane, se dočtete právě v našem článku. A věřím, že stejně jako já a další kolegové budete chtít, aby neskončil.

Čechy krásné, Čechy русский 中国人

Z Dálného východu se posuneme blíž k nám, ale ne zase tak moc. Česká republika se totiž v posledních dnech stala jmenovatelem dvou mezinárodních potyček najednou: na jedné straně Hrad popírá objednávku vyděračského dopisu, který si nechal kancléř Mynář podle zdrojů Deníku N objednat od čínské ambasády, na straně druhé musejí tři pražští komunální politici čelit ruským výhrůžkám (i hmatatelným hrozbám) kvůli stržení sochy maršála Koněva.

Vývoj obou těchto kauz, zapříčiněných do velké míry servilností prezidenta naší země vůči těmto státům, jsme dnes v Deníku N samozřejmě sledovali. Zahraniční výbor Poslanecké sněmovny na svou reakci nenechal Rusko dlouho čekat. Poslanci odmítli výhrůžný tón vyjádření představitelů Ruské federace a jejich chování označili za zásah do suverenity České republiky.

O mrtvých jen v dobrém? Nebo alespoň tak, aby se nám to hodilo? V době, kdy se zesnulý předseda Senátu Kubera nemůže bránit, se hradní kancléř v (o několik dní) zpožděné reakci na články v médiích kasá, jací byli přátelé. To však popírá samotná vdova po Kuberovi. Pikantní na celém Mynářovu dopisu je také fakt, že se podle jeho slov měla schůzka mezi Zemanem a Kuberou uskutečnit v době, kdy už předseda Senátu nebyl více než měsíc mezi živými.

Poté co jsme na nesrovnalost upozornili, Hrad znění dopisu bleskurychle upravil. Že by reagovat rychle přeci jen šlo, když se chce? Nicméně asi není překvapením, že Mynář svou roli ve vzniku výhrůžného dopisu nadále odmítá. Podle něj tvrzení „vykonstruoval Deník N s úmyslem očernit mě, pana prezidenta a Čínskou lidovou republiku“, píše mimo jiné kancléř.

O Mynářově další kauze – totiž úplně nesmyslné zabíjačce v momentě, kdy stát přikázal lidem zůstat doma, ještě Krajská hygienická stanice ve Zlíně nerozhodla.

Na dnešní den připadá jedno jubileum Deníku N: Podcast Studio N kolegy Filipa Titlbacha dosáhl milionu stažení! Dnes přinášíme díl s Petrem Koubským o tom, jak číst statistiky o koronaviru. Připomínám, že podcast vychází každý všední den a je zdarma i pro nepředplatitele. A pustíte si ho jednoduše i na Spotify.

Další zajímavý milník dnes zaznamenal svět počítačových her. Developerská společnost Ubisoft po mnoha spekulacích zveřejnila první ukázku chystané hry ze série Assassin’s Creed, tentokrát s podtitulem Valhalla. Ti, kteří se ve světě videoher moc neorientují, mohli před rokem zaregistrovat akci, při které byl díl této série z prostředí revoluční Francie zdarma – totiž kvůli požáru katedrály Notre Dame.

Po renesanční Itálii, již zmíněné revoluční Francii, starověkém Řecku i světu industriální Anglie teď hráče čeká éra Vikingů. A i když se původní premisa této videoherní série, totiž snaha plnit své úkoly co možná nejdiskrétněji, bohužel ztratila, nový díl určitě nabídne spoustu zajímavých možností. Pokud to váš počítač utáhne.

S přáním pěkného prodlouženého víkendu se loučí Adam Hecl.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější